Deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,16% din PIB, în timp ce veniturile ar urma să crească anul acesta cu circa 13%, iar cheltuielile cu aproximativ 5%, a declarat premierul Florin Cîțu. Guvernul are un program pe patru ani de stabilizare a finanțelor publice care ar trebui să coboare deficitul de la 9,8% din PIB anul trecut la 2,9% din PIB în 2024.
"Știți foarte bine, creșterea economică este estimată pentru anul următor la 4,3%, cu un PIB. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este de 7,14-7,16% din PIB, aici calculăm încă. Acest deficit de 7,16% din PIB, acum este acolo, sper să rămână acolo, duce la un deficit ESA, pe care îl evaluează Comisia Europeană, agențiile de rating, de aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1% din PIB, iar ajustarea este mai redusă de un punct procentual. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți de această ajustare. Va trebuie să îi convingem că suntem credibili, motiv pentru care venim și cu bugetul pentru anul 2022, pentru a arăta că suntem credibili și avem reforme și pentru anul următor", a spus Cîțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul va ajunge sub nivelul de 3% din PIB, pe cash și pe ESA, în 2024.
Potrivit premierului, țintele sunt pentru 2022 un deficit pe cash de 5,84% pe cash și 6,36% pe ESA, în 2023 4,37% pe cash și 4,68% pe ESA, iar în 2024 2,89% pe cash și 2,.9% pe ESA.
Este un program pe patru ani pentru a stabiliza finanțele publice, pentru a aduce deficitul bugetar sub 3%, a spus premierul.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid"Veniturile anul acesta vor avea o creștere de 13% aproape față de anul trecut, ceea ce înseamnă 32,68% din PIB, dar sunt o parte din veniturile pe care le-am amânat anul trecut prin măsuri fiscale și pe care le vom încasa anul acesta. Sunt companii care au avut venituri reeșalonate și le vom încasa în acest an", a afirmat Florin Cîțu.
Premierul a declarat că anul acesta, investițiile ar urma să crească la aproape 61 miliarde de lei, executivul țintind ca circa 60% să aibă ca sursă fondurile europene și restul de 40% fonduri bugetare.
Anul trecut, investițiile au totalizat 53,2 miliarde de lei, în creștere cu 9,5 miliarde lei față de anul anterior.