Piața de restructurare din România se maturizează. Peste 1 miliard euro, valoarea activelor companiilor aflate în concordat preventiv

Piața de restructurare din România se maturizează. Peste 1 miliard euro, valoarea activelor companiilor aflate în concordat preventiv
scris 12 feb 2021

Piața de restructurare din România face pași spre maturizare: în 2020, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut la peste 1 miliard euro, de la 15 milioane euro în 2019, și reprezintă peste 71% din valoarea totală a activelor companiilor intrate în insolvență și restructurare anul trecut. 

Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor cu impact în economie care au accesat concordatul preventiv, printre care se numără și CFR Marfă și Blue Air, se situează la 693 milioane euro, și atinge aproape două treimi din valoarea companiilor care au accesat insolvența și restructurarea.

Urmărește-ne și pe Google News
cora intră pe segmentul de proximitate și lansează un nou tip de magazine în România CITEȘTE ȘI cora intră pe segmentul de proximitate și lansează un nou tip de magazine în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sectoarele de activitate în care activează companiile care au accesat concordatul preventiv în 2020 sunt: transporturi, industrie, HORECA, servicii și imobiliare, de altfel unele dintre industriile cele mai afectate de criza sanitară.

Potrivit CITR, aceste date arată că marii jucători din piața românească au înțeles cât de importantă este luarea unei decizii la timp pentru salvarea businessului și au decis să se îndrepte mai degrabă spre metode de restructurare în afara insolvenței, care se aplică încă de la primele semne de dificultate. Astfel, prin decizia de a acționa la timp, aceste companii au ales să prevină intrarea în starea de insolvență și să se redreseze înainte ca problemele financiare să se agraveze, iar activitatea operațională a companiei să se blocheze.

Aceasta este și situația unor mari companii de stat, care au făcut anul trecut pași importanți pentru reorganizarea afacerilor.

„Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii românești, care încep să gândească în termeni de prevenție în business. Faptul că tot mai multe companii indispensabile pentru economie aleg să se restructureze, ne arată că au încredere în eficacitatea măsurilor pe care le avem la dispoziție și asta e un semn bun pentru piață. Ne așteptăm ca odată cu transpunerea Directivei Europene în domeniul restructurării, în iulie anul acesta, trendul de creștere în piața de restructurare să se accentueze, iar numărul companiilor care aleg mecanismele de prevenție crească. Transpunerea directivei va crea un cadru pentru a renunța la tipare vechi de amânare a insolvenței și restructurării și ne va ajuta să ne concentrăm pe salvarea cât mai multor companii din piață”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și  Head of Business Development Impetum Group.

Concordatul preventiv este o metodă de restructurare din ce în ce mai populară, cunoscută pentru rapiditate și eficiență, și la îndemâna oricărei companii care trece prin momente dificile. Această procedură oferă posibilitatea companiei de a purta negocieri amiabile cu creditorii săi care dețin cel puțin 75% din valoarea creanțelor acceptate, elimină riscul executărilor silite și oferă totodată companiei libertatea să aplice un plan de redresare care să salveze la timp afacerea, înainte de a rămâne fără resurse.

OG 6/2019 este o oportunitate prin care o companie se poate redresa printr-un plan de reorganizare a datoriilor bugetare. OG 6 face posibilă ștergerea dobânzilor și penalităților și eșalonarea datoriilor principale către ANAF. În anumite condiții, se poate reduce până la 50% din datoria de bază. Aceste măsuri acordă o șansă în plus pentru redresarea eficientă a companiilor, previn ajungerea în insolvență și conferă mai multă libertate și timp de decizie managementului.

Starea mediului de afaceri și impactul amânării

Conform unui studiu CITR, lansat la finele anului trecut, 57% din companiile de impact aflate în insolvență amână, în medie, 3 ani accesarea unor opțiuni de restructurare, ceea ce generează în medie o scădere a cifrei de afaceri cu 50% și creșterea datoriilor cu 30%. De cele mai multe ori, accesarea cu întârziere a mecanismelor de restructurare scade eficacitatea acestor proceduri înspre salvarea companiei. Un alt procent de 23% din aceste companii au amânat în medie un an decizia de restructurare, cu alte efecte dăunătoare asupra companiei, locurilor de muncă și mediului de afaceri.

„Experiența de peste 20 de ani în zona companiilor cu dificultăți financiare ne-a demonstrat că orice amânare a restructurării duce la tot mai multe termene nerespectate, datorii care se acumulează, blocaje din partea furnizorilor și în unele cazuri executări silite. Multe dintre aceste situații ar putea fi evitate. O analiză făcută la nivelul CITR arată că accesarea la timp a mecanismelor de restructurare ar putea salva în trei ani 400.000 de locuri de muncă din 12.000 de companii de impact aflate în dificultate”, a declarat Aurel Podariu, Senior Partner CITR și Business Development Manager Impetum Group.

Odată cu implementarea noii Directive Europene în domeniul restructurării și prevenției insolvenței la nivelul legislației românești și europene, proiect în care CITR are un rol important de consultant la nivel național, este așteptat ca eficiența mecanismelor de restructurare să fie semnificativ îmbunătățită, iar numărul procedurilor de prevenție în business accesate de către companii să crească considerabil. Totodată, noua legislație va contribui la crearea unei culturi a prevenției în business.

viewscnt
Afla mai multe despre
restructurare
citr