Aproape trei sferturi dintre antreprenorii chestionați de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii resping ideea reintroducerii răspunderii penale pentru reținerea și neplata, încasarea și neplata, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau contribuțiilor, arătând că este deja reglementată răspunderea contravențională pentru această faptă, cu amenzi ridicate, și că de cele mai multe ori există simple situații de blocaj financiar, generate inclusiv de întârzieri mari la plată în relația chiar cu instituțiile publice.
Ulterior, ministrul a anunțat că ”oprește” proiectul până va strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri, după care însă să spună că proiectul rămâne în dezbatere.
Acum, oamenii de afaceri chestionați de Consiliul IMM îi transmit ministrului, în majoritate, că nu sunt de acord cu noua sa idee. Astfel, 71,1% din respondenți nu susțin această modificare legislativă, iar 44,6% consideră că măsura va avea impact asupra societății lor.
67,5% din respondenți au răspuns că au întâmpinat dificultăți până în prezent privind reținerea și neplata, încasarea și neplata, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau contribuțiilor, ca și cauze fiind enumerate neplata la timp a facturilor în contractele de achiziție publică și întârzieri mari în plata în relația cu instituțiile publice, lipsa lichidităților, accesul foarte limitat la credite bancare și la finanțări și birocrația excesivă.
Respondenții, în număr de 1.987 antreprenori, au fost în proporție de 68,7% microîntreprinderi (0-9 angajați), 14,5% + întreprinderi mici (10-49 angajați), 8,4% + întreprinderi mijlocii (50-249 angajați), 2,4% + întreprinderi mari (peste 249 angajați), 6% – ONG.
CITEȘTE ȘI Start la Loteria Vizelor. Noi condiții pentru a emigra în SUANeplata contribuțiilor reținute la sursă a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, însă din cauza definirii neclare a "reținerii la sursă", astfel că angajatorii sunt sancționați cu amendă.