Booking.com și AirBNB sunt pe cale să dispară în România din cauza unui text de lege avansat deja către forul decizional al deputaților, care nu le mai dă voie persoanelor fizice cu apartamente neclasificate să le promveze pe aceste portaluri, crede avocatul Adrian Călin Cuculis. El se teme că autoritățile române, pentru că nu vor putea impune prin lege acestor portaluri ce să promoveze și ce nu, nefiind înregistrate în România, vor ajunge să blocheze accesul românilor la ele, așa cum se întâmplă în Turcia.
Legea turismului prevede, printre altele, obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate.
"Adică tu, particular, pe persoană fizică, nu o să mai ai voie să pui anunțuri pe aceste site-uri. Sigur, dacă ar fi să ne gândim care este metoda de ocolire, și AirBNB, și Booking ar putea invoca faptul că legea nu le este aplicabilă, fiindcă nu ar avea sediile în România, însă să nu uităm că autoritățile noastre ar fi în stare să blocheze accesul la aceste site-uri, și atunci am fi precum în Turcia lui Erdogdan. Mergem bine pe calea democrației gâtuite", spune Cuculis.
CITEȘTE ȘI Ministerul Turismului spune că proiectul Legii Turismului nu interzice funcționarea Booking sau AirBnbEl crede că măsura, care se va aplica dacă legea va trece de Camera Deputaților, este greșită, atâta timp cât organele fiscale au acces și pot cere date cu privire la ce tranzacții se efectuează.
"Dacă tot s-au gândit că este vorba despre o măsură de combatere a evaziunii fiscale, puteau să lucreze activ și să indentifice dacă și cine nu plătește taxe, și cred că dacă aplicau 2-3 măsuri, nu am mai fi avut probleme cu declararea veniturilor din chiriile de pe aceste portaluri. Hazardul legislativ o să oprească din creșterea lui lentă turismul. Dispar anunțuri și îi obligi pe turiști să ia calea exclusivă a hotelului sau, pur și simplu, statul ne vrea pe toți patroni și vrea să ne facem firme. În fine, de asemenea cred că legea nici nu ar fi aplicabila unor asemenea coloși. Altfel, site-urile acestea vor putea funcționa bine-merci fără a avea interdicții, atâta vreme cât nu sunt îngreistrate pe pe teritoriul României. Unde mai punem că s-ar putea să ne trezim chemați în judecată sau legea să pice în bloc pe motiv de neconstituționalitate, în sensul că termenul de neînregistrare din corpul legii este lacunar", a mai spus avocatul.
Proiectul Legii Turismului nu va interzice funcționarea Booking sau AirBnb pe teritoriul României, precizează Ministerul Turismului, care subliniază că legea va obliga site-urile și platformele online să promoveze doar structurile de cazare clasificate. Ministerul Turismului a transmis, miercuri seară, o serie de precizări referitoare la funcționarea firmelor de booking în România, odată cu adoptarea Legii Turismului.