Procesele-verbale de contravenție vor putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul, nu la judecătoria în a cărei rază a fost constatată fapta, prevede o inițiativă legislativă.
De ce este important: În prezent, Codul rutier stabilește că împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor poate fi depusă plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. De asemenea, pentru alte contravenții decât cele de circulație, legea prevede că plângerea este depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.
Mai mulți parlamentari de la putere, care au inițiat noul proiect de lege, susțin că, în aceste condiții, în anumite cazuri contestarea contravențiilor devine aproape imposibilă, mai ales în cazul în care acestea trebuie contestate la o judecătorie care se afîă departe de domiciliul contravenientului sau la mai multe judecătorii din țară, astfel încât mulți contravenienți renunță să le conteste.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Cele mai multe situații de acest tip sunt cele aferente amenzilor de circulație. În cazul amenzilor de circulație, dacă un conducător auto care locuiește la Constanța primește o astfel de amendă la Satu Mare îi va fi foarte greu să o conteste și să se apere eficient în instanță. Transmiterea plângerii prin poștă și judecarea cauzei în lipsă nu reprezintă, în mod necesar, o apărare eficientă”, arată inițiatorii.
Prin urmare, ei propun modificarea regimului juridic al contravențiilor, în sensul de a putea a contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, în cazul persoanei juridice, contravenientul.
Autorii proiectului mai arată că măsura este justificată și prin faptul că majoritatea contravențiilor sunt constatate în apropierea domiciliului contravenientului, de aceea soluția propusă nu va modifica în mod semnificativ actuala situație.
CITEȘTE ȘI Senatorii au stabilit o nouă situație în care șoferilor le va fi reținut certificatul de înmatriculare sau înregistrare a mașinii”Considerăm că soluțiile propuse nu vor crea probleme reale autorităților publice care au constatat contravențiile, deoarece acestea pot transmite dovezile colegilor lor. Inclusiv în cazul necesității efectuării unor expertize sau al administrării unor probe suplimentare, acestea pot fi transmise, ulterior, prin poștă colegilor lor”, susțin inițiatorii proiectului.
O astfel de propunere legislativă a fost propusă și în 2012 de către membrii Comisiei pentru administrație din Senatul României. Respectiva inițiativă a avut raport favorabil de la Comisia raportoare și a trecut prin adoptare tacită de Senat, dar a fost respinsă de Camera Deputaților.