Mai puțin de un sfert din farmacii sunt solvabile și de încredere și, în pofida creșterii vizibile a încasăriilor, 3 din 4 farmacii prezintă riscul ca, la un moment dat, să intre în incapacitate de plată a angajaților sau a furnizorilor.
Din totalul farmaciilor care activează pe piața românească, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie la 5 luni (134 zile), indică un studiu Creditinfo.
Depozitele de medicamente au vândut, în 2016, produse de peste 26 miliarde lei, în creștere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populație prin intermediul farmaciilor, iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populație prin alte modalități (ambulatorii, spitale și alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reușesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde lei, ceea ce înseamnă că sunt importate medicamente de peste 20 de miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI Puternicul lanț ceh farmaceutic Dr.Max intră în România, cumpărând farmaciile ArtaCele mai mari profituri sunt raportate în județele Argeș și București-Ilfov, unde farmaciile cu sediile în aceste județe raportează profituri de peste 100 milioane lei.
Alte județe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iași, Suceava , Prahova și Timiș, cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.
Județul Sibiu este singurul din România ale cărui farmacii generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici sunt în județele Giurgiu, Tulcea, Gorj, Galați.