Schimbare pe piața medicamentelor: Farmaciile pot deveni distribuitori en gros

Schimbare pe piața medicamentelor: Farmaciile pot deveni distribuitori en gros
scris 19 apr 2017

Farmaciile vor avea dreptul legal de a face distribuție en gros de medicamente, astfel încât să nu se rezume doar la eliberarea acestora către populație, potrivit unui proiect de lege aprobat miercuri de Parlament. Fostul Cabinet Cioloș s-a opus acestei inițiative, arătând că măsura poate conduce la lipsa unor medicamente de pe piață și chiar la introducerea de medicamente false pe piață.

Legislația actuală stabilește că “persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație nu pot, conform legislației naționale, să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente".

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mulți parlamentari PSD și câțiva din grupul minorităților naționale au pregătit anul trecut un proiect de lege care stabilește că persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație, respectiv farmaciile, “pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente”.

Autorii proiectului argumentează necesitatea modificării prin faptul că textul de lege actual produce grave prejudicii investitorilor privați mici și mijlocii ce acționează în domeniul comerțului cu produse farmaceutice, aceștia neputând realiza distribuție decât în cadrul altei societăți comerciale, diferită de cea cu activitate de farmacie.

"Perturbările serviciului public de distribuție cu medicamente conduc la afectarea interesului public, a pieței naționale, prin reducerea masivă a distribuitorilor mici și mijlocii, aceștia reprezentând o importantă categorie de actori ai pieței", susțin autorii legii, care mai arată că propunerea legislativă urmărește armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe

La data respectivă, Guvernul Cioloș a transmis Parlamentului că directiva europeană în domeniu definește distribuția angro a medicamentelor ca reprezentând "toate activitățile de procurare, deținere, furnizare sau export de medicamente, cu excepția activității de eliberare a acestora către populație". Astfel, dreptul comunitar nu impune statelor membre să includă în categoria distribuitorilor angro și farmaciile, singura condiție impusă fiind ca distribuția angro de medicamente să se realizeze doar cu deținerea unei autorizații care să precizeze locul pentru care este valabilă.

Prin urmare, companiile autorizate să elibereze medicamente către populație pot derula în continuare și activități de distribuție de medicamente, însă prin societăți comerciale diferite.

Mai mult, Guvernul Cioloș arăta că autorizarea farmaciilor ca distribuitori va conduce la dificultăți de asigurare a medicamentelor pentru populație și chiar la introducerea pe piață a unor medicamente false.  

“Unitățile de distribuție angro care au în structură farmacii își constituie stocurile prin transfer din gestiunea farmaciei proprii, care a achiziționat medicamente în baza autorizației de funcționare ca farmacie. În acest fel, trasabilitatea medicamentelor pe lanțul de distribuție angro este întreruptă. Medicamentele astfel achiziționate sunt comercializate în baza autorizației de distribuție angro pe care o deține aceeași societate, de cele mai multe ori medicamentele fiind livrate distribuitorilor angro parteneri de contract, care le distribuie în afara teritoriului României. Medicamentele achiziționate conform mecanismului descris sunt, în principal, medicamente deficitare pe piața din România. Subliniem faptul că, în urma verificărilor făcute, sursa de proveniență a medicamentelor falsificate, pătrunse în lanțul de distribuție, este farmacia”, arăta Guvernul, dând ca exemple moduri de încălcare a legislației în domeniu.

EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie

În urma acestui punct de vedere, Senatul a respins în septembrie anul trecut prevederile propunerii legislative.

Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, comisia de specialitate a Camerei Deputaților întocmise la rândul său un raport de respingere a inițiativei legislative, însă odată cu instalarea noului parlament și într-o nouă formulă, la sfârșitul lunii martie, comisia a întocmit un alt raport, dar de data aceasta cu recomandarea aprobării proiectului de lege.

Deputații din comisie au luat această decizie în pofida faptului că la începutul lunii martie Guvernul Grindeanu le-a transmis, la rândul său, că nu susține adoptarea proiectul legislativ. Între timp, însă, la începutul lunii aprilie, Guvernul Grindeanu a revenit cu un punct de vedere pozitiv.

PSD susține că astfel "repară o nedreptate a Guvernului Cioloș", întrucât activitatea farmaciilor independente se desfășura după acest model până la data de 31 decembrie 2016.

"Fostul guvern nu a dorit prelungirea funcționării farmaciilor independente. Prin susținerea pe care PSD a dat-o acestui proiect de lege, reafirmăm sprijinul pentru societățile românești”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, președintele Comisiei pentru sănătate și familie, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu.

Chiar dacă a fost votat de deputați, pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată și de președintele Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
farmacii
distributie
en gros
angro
parlament
guvern
proiect
lege