După ce în luna iulie, a intrat în vigoare legea care elimină obligația depunerii declarațiilor anuale privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice, un proiect de lege promulgat acum de președintele Iohannis stabilește prevederi similare pentru asociații și fundații. Totodată, noua lege elimină obligația patrimoniului inițial de minimum 200 lei și reduce numărul de asociați necesari la înființare.
Parlamentul adoptase poiectul, prin votul final al deputaților, la începutul acestei luni.
De ce este important: Asociațiile și fundațiile sut obligate în prezent să depună anual o declarație prin care să ateste cine este beneficiarul real al entității. Obligația este valabilă chiar dacă nu s-a schimbat nimic in structura asociației sau fundației, iar beneficiarii reali sunt aceiași. De asemenea, chiar dacă există obligația declarării oricărei schimbări intervenite, tot mai trebuie depusă suplimentar o declarație anuală.
Mai mult, chiar și entitățile constituite sau controlate exclusiv de persoane fizice sunt obligate să facă aceasta raportare, deși beneficiarul real rezultă chiar din datele existente deja în registrele autorităților publice.
Autorii noii legi sunt deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Andrei Pop, primul fiind și autorul legii privind eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme.
Potrivit inițiatorilor, legea referitoare la firme a simplificat procedura pentru aproximativ 97% din firmele din România, acestea fiind constituite doar din persoane fizice care pot fi preluate automat în registrul beneficiarilor reali, conform criteriilor stipulate în directiva europeană și în Legea societăților.
În mod similar, susțin autorii, majoritatea covârșitoare a asociațiilor și fundațiilor au atât ca membri fondatori, asociați actuali, cat și ca componență a organelor de conducere doar persoane fizice ale căror date pot fi preluate în mod automat de catre autorități pentru a completa registrul beneficiarilor reali. Conform datelor publicate pentru luna februarie 2020, există aproximativ 120.000 de asociații și fundații active, iar conform estimărilor realizate pe baza Registrului Național ONG, aproximativ 4.6% din asociații și fundații au în componență sau în conducere o persoană juridică.
Prin urmare, identificarea beneficiarului real prin intermediul unei declarații din partea unui împutemicit este instituită nejustificat pentru 95,4% dintre asociații și fundații, în cazul cărorar beneficiarii reali sunt ușor de determinat pe baza datelor inregistrate deja, arată inițiatorii proiectului.
CITEȘTE ȘI LEGE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 oriLegea, care intră în vigore în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, elimină obligația de a depune o declarație autentică anual chiar dacă nu există ceva nou de declarat, având în vedere că există obligația de a depune declarația ori de câte ori intervine o modificare a datelor relevante.
Totodată, este anulată obligația de a depune declarație autentică atunci când asociația sau fundația respectivă este constituită sau condusă doar de persoane fizice, iar beneficiarul real poate fi identificat și preluat în registru cu datele de identificare relevante pe baza documentelor aflate deja la dosarul entității. Aceasta exceptare este aplicabilă doar cazului în care entitatea are in componență doar persoane fizice și nu există un alt beneficiar real care sa nu rezulte din actele de la dosar.
Noul act normativ reglementează un act unic de inființare care va cuprinde prevederile actului constitutiv și statutului din forma actuală a legii. Totodată, scade de la trei la doi numărul minim de asociați pentru înființarea unei asociații.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei promite ieșirea din insolvență a ELCEN cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de statDe asemenea, este eliminată obligația unui activ patrimonial inițial de minim de 200 de lei, în scopul simplificării etapei de înregistrare.
Noua lege clarifică și unele aspecte privind documentația solicitată la depunerea cererii de înregistrare, prevăzându-se că nu este necesar avizul pentru schimbarea destinației de locuință a imobilului folosit ca sediu al entității atunci când asociații declară că acolo nu se va desfășura activitate, neexistând o asemenea schimbare în fapt.