Inspecții fiscale - Prejudiciile, amenzile și obligațiile suplimentare stabilite au scăzut, dar consultanții nu văd un trend

Inspecții fiscale - Prejudiciile, amenzile și obligațiile suplimentare stabilite au scăzut, dar consultanții nu văd un trend
scris 30 aug 2018

Valoarea prejudiciilor, amenzilor și obligațiilor suplimentare stabilite în urma inspecțiilor fiscale au scăzut în primul trimestru, potrivit datelor ANAF. Consultanții fiscali nu văd însă un trend de diminuare a acestora, o excepție fiind zona de sesizări penale, unde este semnalată o presiune mai scăzută din partea Fiscului. Numărul sesizărilor penale a coborât cu aproape un sfert raportat la primele trei luni ale anului trecut.

Astfel, cele mai recente date publicate de ANAF arată un număr constant de verificări, de peste 10.000 în primul trimestru, dar cu scăderi de 40% la numărul amenzilor și de 11% la valoarea acestora, precum și un total al prejudiciilor cu 60% mai redus.

Urmărește-ne și pe Google News

Numărul de sesizări penale rezultate în urma inspecțiilor fiscale a fost mai mic cu peste un sfert în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Putem spune că cifrele cu privire la ultimele 3 trimestre nu reflectă un trend. Cred că abordarea Fiscului a rămas relativ constantă, se concentrează pe controale de fond/parțiale și controale inopinate/încrucișate, ca și până acum, însă, în plus, cu focus pe industrii și pe anumite spețe practice – cum ar fi de exemplu documentația justificativă. Ceea ce însă se simte în practică este că a scăzut intensitatea zonei penale înspre care se duceau lucrurile, chiar foarte tare, în urmă cu câțiva ani. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare în acest sens”, a declarat pentru Profit.ro Andra Cașu, tax associate partener EY România.

Finanțele stabilesc modul de contabilizare a dividendelor repartizate trimestrial și formatul situațiilor financiare interimare CITEȘTE ȘI Finanțele stabilesc modul de contabilizare a dividendelor repartizate trimestrial și formatul situațiilor financiare interimare

Inspecții fiscale - Prejudiciile, amenzile și obligațiile suplimentare stabilite au scăzut, dar consultanții nu văd un trend

În contextul în care TVA a reprezentat la nivelul anului 2017 aproximativ 60% din valoarea totală a obligațiilor suplimentare stabilite de inspecțiile fiscale, scăderea cotei generale a TVA (de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianaurie 2017) are impact și rezultatele inspecțiilor fiscale.

„O influență ar trebui să se vadă la un moment dat și în nivelul obligațiilor stabilite în urma inspecțiilor, însă e greu de estimat când ar fi trebui efectiv să se poată observa asta în datele statistice referitoare la inspecții. Tocmai pentru că – să nu uităm – inspecțiile de fond pe care autoritățile le fac în 2018 (și le-au făcut și în 2017) privesc în marea lor majoritate perioade încă neprescrise, dar <demult trecute>”, a spus Andra Cașu.

Consultantul atrage atenția și asupra importanței acordate de inspectorii ANAF componentei de prețuri de transfer, dar și asupra faptului că două instrumente puse la dispoziție de autorități, acordurile de preț în avans și soluțiile fiscale individuale anticipate, sunt utilizate mult prea puțin de către firme.

Amenzile contravenționale pot fi plătite, de astăzi, la jumătate din minimul prevăzut de lege în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore. Noi modificări au fost introduse pentru șoferi CITEȘTE ȘI Amenzile contravenționale pot fi plătite, de astăzi, la jumătate din minimul prevăzut de lege în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore. Noi modificări au fost introduse pentru șoferi

„Vreau să menționez că în controale apare aproape invariabil și partea de prețuri de transfer, cu sume semnificative. Un alt lucru important pe care vreau să îl subliniez este că numărul de acorduri de preț în avans unilaterale și soluții fiscale individuale anticipate emise in 2017 este foarte mic. În consecință, ar trebui dezvoltată această metodă de comunicare a autorităților fiscale cu contribuabilii, pentru ca în acest fel crește și certitudinea pe care aceștia o au în cazul unor controale fiscale pentru perioada respectivă. Din pacate, în momentul de față – fie din neștiință, fie din comoditate – APA și SFIA nu sunt accesate încă suficient de mult de către contribuabili”, afirmă consultantul EY.

În 2017, au fost emise în formă finală 5 acorduri de preț în avans unilaterale și 36 soluții fiscale individuale anticipate, fiind respinsă emiterea soluțiilor fiscale individuale anticipate în cazul a 16 cereri depuse de către contribuabili.

Soluția fiscală individuală anticipată este emisă de ANAF în vederea soluționării unei cereri a contribuabilului referitoare la reglementarea unor situații fiscale de fapt viitoare.

Acordul de preț în avans este emis de ANAF pentru soluționarea unei cereri a contribuabilului, referitoare la stabilirea condițiilor și modalităților în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, prețurile de transfer, în cazul tranzacțiilor efectuate între persoane afiliate.

Autoritățile fiscale, inclusiv în cazul inspecțiilor fiscale, sunt obligate să respecte cele două acte.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
inspectii fiscale
prejudicii
amenzi
obligatii suplimentare