Guvernul rezolvă mai multe probleme importante legate de facilitățile acordate salariaților firmelor din construcții. Salariul minim brut din construcții se va situa și anul următor la 3.000 de lei

Guvernul rezolvă mai multe probleme importante legate de facilitățile acordate salariaților firmelor din construcții. Salariul minim brut din construcții se va situa și anul următor la 3.000 de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 mai 2019

Salariul minim brut din sectorul construcțiilor se va situa și anul următor la 3.000 de lei, nivel la care se află și în acest an, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență adoptat de Guvern. De asemenea, Guvernul a aprobat modificări ale Codului Fiscal prin care clarifică calculul cifrei de afaceri în cazul companiilor care aplică pentru facilitățile acordate salariaților firmelor din construcții, dar și în cazul salariilor acordate angajaților care beneficiază de facilitățile fiscale, precizând clar că facilitățile se aplică și atunci când venitul brut este sub 3.000 de lei din cauza unor elemente precum concedii medicale, concedii fără plată, absențe, contracte cu timp parțial, angajări în timpul lunii sau încetări de contract în timpul lunii.

În plus, Guvernul a extins aceste facilități și la o nouă serie de producători de materiale de construcții, printre care producătorii de ciment, var și ipsos, cărbune inferior și alte produse din minerale nemetalice (printre care și bitum). Astfel, pe lângă activitatea generală de construcții, au fost introduse alte 4 noi coduri CAEN, totalul acestora urcând la 20.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a adoptat, pe finalul anului trecut, prin OUG 114, o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt scutite de la plata impozitului pe salarii, exceptate de la plata CASS până în 2028, iar cota CAS este redusă de la 25% la 21,25%. Pentru a accesa aceste facilități, însă, o firmă trebuie să aibă peste 80% din cifra de afaceri provenită din construcții sau alte activități precizate de autorități, în special producția unor materiale de construcții.

De ce este important: Companiile din sectorul construcțiilor au cerut aceste modificări pentru a remedia mai multe dintre problemele apărute în ultimele luni ca urmare a aplicării facilităților pentru salariați.

Modificările au fost adoptate de Guvern în forma din proiectul de ordonanță, mai puțin o prevedere referitoare la excluderea de la aceste facilități a angajaților detașați, a declarat, contactat de Profit.ro, Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, instituție care a inițiat proiectul legislativ. Pentru ca noile modificări să intre în vigoare, noua ordonanță trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Din noile prevederi rezultă că dacă o firmă îndeplinește la 1 ianuarie condiția ca în anul precedent să fi avut peste 80% din afaceri în domeniile agreate, poate aplica facilitățile pentru noul an. Cele care nu îndeplinesc această condiție au totuși șansa de a accesa facilitățile pentru salariați, întrucât acestor firme li se aplică condițiile pentru firme proaspăt înființate. Adică vor calcula cifra de afaceri de la 1 ianuarie și până la finele lunii în care aplică facilitatea.

CONFIRMARE Teodorovici: Am cerut Comisiei Europene ca split TVA să rămână complet opțional CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teodorovici: Am cerut Comisiei Europene ca split TVA să rămână complet opțional

"Pentru firmele existente la 1 ianuarie, se aplică drept bază de calcul cifra de afaceri cumulată de pe anul fiscal anterior. De exemplu, în ianuarie 2020 vor lua cumulat ce a fost în 2019. Înțelegem că o firmă verifică la 1 ianuarie 2020 ce a făcut în 2019, iar dacă are peste 80% cumulat pe tot anul, are facilități pe tot anul 2020. Pentru cele existente la această dată, dar care nu realizează această limită, se va aplica principiul firmei nou înființate. Dacă sunt în 2020 și în 2019 nu am îndeplinit condiția cu 80% din cifra de afaceri, atunci pot aplica facilitățile calculând cifra de afaceri de la începutul anului 2020 și până la momentul când calculez. Este interesant", a declarat pentru Profit.ro, la o analiză rapidă a documentului, consultantul fiscal Cornel Grama. 

O modificare foarte importantă a fost adusă Codului Fiscal și în ce privește stabilirea venitului lunar brut la care se aplică facilitățile fiscale. Legislația actuală prevede că facilitățile fiscale se acordă doar în intervalul 3.000-30.000 de lei venit brut pe lună, o formulare extrem de restrictivă, care a dus la situații în care cineva cu venit de 31.000 de lei nu beneficia de nicio facilitate, iar o persoană care cobora cu salariul sub pragul de 3.000 de lei, indiferent de motiv, de asemenea nu beneficia de scutiri.

"Clarificarea pentru cazurile în care venitul brut se situează sub 3.000 de lei pe lună din anumite motive este foarte bună. Au fost probleme. Omul se angaja pe 10 ale lunii și nu avea 3.000 de lei. Avea salariu de încadrare 3.000 de lei, dar în lună nu-i ieșea 3.000 de lei și nu avea facilități. Nu era nici prevederea cu concediul medical, nici celelalte care puteau să-ți scadă salariul brut și să pierzi, astfel, facilitățile. De asemenea, rezultă că dacă am contract cu timp parțial de 4 ore și salariu de 1.500 de lei, am facilitățile. Nici prevederea asta nu era până acum. Efectiv la contracte parțiale, ca să poată beneficia de facilități, trebuia să fie în intervalul 3.000-30.000 de lei", a explicat Cornel Grama.

Guvernul rezolvă mai multe probleme importante legate de facilitățile acordate salariaților firmelor din construcții. Salariul minim brut din construcții se va situa și anul următor la 3.000 de lei
viewscnt
Afla mai multe despre
codul fiscal
guvern
constructii
salariu minim
facilitati fiscale