Programul "Prima casă", extins și redenumit "O familie - o casă", va avea o nouă variantă, care va presupune majorarea până la 80% a garantării creditului de către stat, precum și reducerea dobânzilor pentru anumite categorii de persoane.
”Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanțare pentru românii care doresc să cumpere locuințe. Concret, ne propunem creșterea nivelului garanției guvernamntale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoare creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune și reducerea substanțială a dobânzii pentru familiile cu copii și pentru persoanele cu dizabilități”, a anunțat, astăzi, premierul Viorica Dăncilă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prevederile noului program
I. Statul garantează 80% din valoarea creditului acordat, față de programul ”Prima casă” prin care statul garantează 50% pentru locuințe mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuințe mai vechi de 5 ani.
II. Limita maximă a creditului este 570.000 de lei – aproximativ 120.000 de euro.
III. Avansul este între 5 și 10% din suma solicitată.
IV. Locuința trebuie să aibă măcar 2 camere și o suprafață totală care să nu depășească 100 de metri pătrați.
V. Dobânda este fixă de 5,5% pe an, pe toată perioada creditului, față de ”Prima casă”, la care dobânda este formată din marja fixă de maxim 2% plus dobânda variabilă.
CITEȘTE ȘI FOTO Zeci de inspectori vamali au descins în Piața de Gros de la PucheniVI. Ministerul Finanțelor va plăti comisionul de gestiune.
VII. Vârsta maximă a beneficiarilor Programului ”O familie, o casă” este de 55 ani.
VIII. De asemenea, Programul prevede acordarea de subvenții, astfel:
- reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019:
- mai mici de 6.000 lei individual,
- de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulți sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil,
- de 8.000 lei pentru o familie cu un copil,
- de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.
Din 2020 veniturile valabile pentru acordarea subvenției se actualizează anual cu rata medie a inflației pentru anul anterior și se publică pe pagina de internet a CNSP. Mecanismul de subvenționare a dobânzii se va realiza prin intermediul declarației fiscale lunare a angajatorului beneficiarului și este valabil pe perioada în care beneficiarul se încadrează în veniturile menționate anterior.
- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenți maternali pentru un copil, și cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o forma de învățământ de lungă durată, după caz.
- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadrați într-un grad de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.
Reducerea cumulată pentru un contract de credit nu poate depăși 4,6 puncte procentuale, ceea ce reprezintă până la circa 84% din costul creditului.
IX. La cererea beneficiarului, finanțatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de grație la rambursarea capitalului de maxim 3 ani, fără a depăși cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.
X. Se va acorda posibilitatea refinanțării creditului cu excepția celor prevăzute de programele guvernamentale, dacă prin acestea nu se prevede altfel. De asemenea, locuințele din cadrul Programului pot fi predate către un alt beneficiar cu respectarea condițiilor Programului.
XI. Un alt avantaj important este acela că statul va da cumpărătorilor, persoane fizice care achiziționează o locuință de la un dezvoltator, o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinței reprezentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuințele noi cu suprafețe între 50 mp și 100 mp.
XII. Prin prezentul program se creează posibilitatea comercianților de imobile să ofere beneficiarilor locuințe noi pentru care asigură finanțarea în rate egale pentru o perioadă de minim 10 ani și maxim 20 de ani din surse proprii fără perceperea de dobânzi sau alte costuri față de valoarea de vânzare a locuinței cu plata integrală, față de programul ”Prima casă” unde nu există această posibilitate.
Anterior, PSD a anunțat că plafoanele maxime de venituri ar urma să fie de 8.000 lei pentru 1 persoană, 10.000 lei pentru 2 membri ai familiei, 11.000 lei pentru 3 membri și 12.000 lei pentru 2 adulți și 2 copii, vârsta maximă pentru înscriere în program fiind de 55 ani.
Avansul s-ar cifra între 5% - 10% cu o perioadă de grație de 3 ani, iar dobânzile anuale - fixe în lei - ar fi între 0,9% și 5,5%, raportat la numărul de membri ai familiei.
CITEȘTE ȘI Guvernul va aloca 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a încheia restituirea taxei auto
"Extindem Prima casă și numim programul O familie - O casă. Condițiile la Prima casă au fost bune inițial, dar au devenit mult prea restrictive și toți sunt nemulțumiți. În primul rând dăm o valoare mai mare, 570.000 de lei, adică să poată să își cumpere o casă, nu o bojdeucă. Mărim plafoanele, pentru că dacă aveai peste 3.000 de lei venituri, nu te mai calificai, intrai într-un cerc vicios, adică foarte puțini mai aveau acces și la case foarte mici. Dobânda este fixă, în lei. Eu sunt sigur că se vor găsi bănci care vor susține asta", a spus Dragnea la România TV, citat de Agerpres.
Liderul social-democrat anunțase anterior intenția autorităților de a modifica programul, șefii Băncii Transilvania, BCR și BRD spunând că așteaptă clarificări.
CITEȘTE ȘI Finanțare de 100 milioane euro pentru stagii practice ale elevilor și studenților în companiiProgramul Prima Casă se adresează persoanelor care au până în 35 de ani, oferindu-le oportunitatea de a accesa un credit imobiliar cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.
De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Astăzi, programul este derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.