Guvernul nu este de acord ca firmele care angajează tineri cu vârste între 16 și 35 de ani, care nu au mai avut un loc de muncă, să primească facilități, așa cum prevede un proiect anunțat de Profit.ro în urmă cu un an, denumit "Primul loc de muncă", motivând că facilitatea s-ar suprapune altor măsuri de stimulare deja existente și ar ridica deficitul bugetar.
Punctul de vedere al Guvernului este consultativ, decizia finală aparținând deputaților, care urmează să se pronunțe, prin vot, pe această temă.
Proiectul stabilește că firmele care vor angaja tineri cu vârste între 16 și 35 de ani, care nu au mai avut un loc de muncă, vor primi pentru fiecare astfel de angajat o sumă egală cu salariul minim brut și vor fi scutite de la plata asigurărilor sociale timp de 18 luni. Firma trebuie însă să îl păstreze 3 ani pe angajat și să nu aibă datorii la bugetul asigurărilor sociale.
Tinerii repectivi trebuie să nu fi avut anterior contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau să nu fi fost angajați pe perioadă determinată mai mult de 6 luni cumulat.
CITEȘTE ȘI Măsuri dure pregătite de Guvern: Mutarea forțată sau exproprierea persoanelor din case nesigure la cutremur și stoparea vânzărilor de locuințe ANL pentru tineriÎn situația în care contractul de muncă încetează la inițiativa angajatorului mai devreme de trei ani, iar tânărul se angajează la o altă firmă, noul angajator va putea primi la rândul său subvenția, neplătind nici contribuțiile sociale pentru cât a mai rămas până la împlinirea termenului de trei ani. În acest din urmă caz, noul angajator va fi obligat să îl păstreze pe angajat doar pentru perioada în care solicită subvenția și scutirea de la plata contribuțiilor sociale.
Guvernul nu este însă de acord cu introducerea acestor facilități, motivând că angajatorii care încadrează absolvenți primesc deja o serie de avantaje, iar eventuale noi facilități doar s-ar suprapune acestora. În același timp, Guvernul admite că nu este de acord și pentru că facilitățile ar genera creșterea deficitului bugetului general consolidat și, implicit, nerespectarea criteriului de deficit asumat în fața UE.
Guvernul a calculat că, dacă ar fi angajați 15.000 de tineri pe posturi nou create/posturi vacante cu un salariu minim de brut pe țară de 1.250 de lei, impactul suplimentar asupra cheltuielilor bugetare ar fi de 337,5 milioane de lei, plus impactul asupra veniturilor generat de scutirile de la plata contribuțiilor sociale.