România coboară în top-urile externe de politici sociale și economice. Finanțarea slabă reduce calitatea asistenței medicale, mulți tineri neangajați

România coboară în top-urile externe de politici sociale și economice. Finanțarea slabă reduce calitatea asistenței medicale, mulți tineri neangajați
scris 19 aug 2016

România a coborât 4 poziții, pe locul 34, într-un clasament referitor la politicile guvernamentale care reunește 41 de țări din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și UE, realizat de Bertelsmann Foundation.

În 2014, România ocupa poziția 30 în studiul realizat de Bertelsmann Foundation, care ia în considerare politicile economice, sociale și în domeniul mediului.

Urmărește-ne și pe Google News

Top-ul este condus de statele nordice, pe primele 3 locuri aflându-se Suedia, Danemarca și Norvegia, arată news.ro.

Între statele din Europa Centrală și de Est, România este devansată de Cehia (20) și Polonia (24), dar este înaintea Ungariei (36). România este depășită și de cele trei state baltice.

Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job CITEȘTE ȘI Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job

Germania este pe locul 6, Marea Britanie, pe 9, în timp ce Franța ocupă poziția 18, iar Italia, 32. Statele Unite ocupă poziția 26 în acest clasament.

În privința politicilor economice, România a coborât 2 poziții, pe locul 34, în domeniul social, de pe 37 pe 39, iar în cazul politicilor de mediul declinul a fost de pe poziția 14 pe 17.

Politici economice

În pofida tendințelor promițătoare, România a obținut un scor relativ slab în domeniul politicilor economice.

Creșterea economică a fost solidă în ultimii ani, susținută de consumul privat, stimulat de reducerea taxelor și creșterea salariilor. Investițiile au crescut pe fondul măsurilor anti-corupție, se arată în raport.

Rata șomajului este scăzută comparativ cu cea de la nivelul UE, dar a stagnat, contrar creșterii economice puternice și a migrației. Rata de ocupare a forței de muncă este sub media europeană, iar ponderea tinerilor care nu au loc de muncă și nu sunt înscriși într-o formă de educație este ridicată. De asemenea, politicile active de pe piața muncii nu sunt bine finanțate.

Tristețe la concursul pentru posturi de inspectori antifraudă ANAF, circa 80% din totalul candidaților au picat testele CITEȘTE ȘI Tristețe la concursul pentru posturi de inspectori antifraudă ANAF, circa 80% din totalul candidaților au picat testele

TVA și taxa pe dividende au fost reduse substanțial, iar veniturile pierdute au fost compensate de creșterea economică și îmbunătățirea colectărilor. După reducerea deficitului bugetar, politica fiscală a fost relaxată. Atenția mai mare acordată cercetării și inovației încearcă să inverseze pierderea de personal calificat, potrivit studiului.

Politici sociale

România este la coada clasamentului în ceea ce privește politicile sociale, având în vedere resursele financiare limitate de care dispune.

Accesul la educație și calitatea acesteia au devenit subiecte politice majore, problemele generalizate din sistem persistând. Un proiect de lege care prevedea învățământ obligatoriu de 12 clase, precum și alte schimbări a fost blocat prin manevre politice. Excluderea socială rămâne o problemă majoră, minoritatea romă fiind discrimitată grav.

Sistemul de sănătate publică are deficiențe semnificative, în privința universalității, în timp ce finanțarea inadecvată reduce calitatea asistenței medicale și a echității acesteia.

Indemnizațiile acordate părinților pentru creșterea copiilor sunt generoase, dar cheltuielile pentru politicile destinate familiilor sunt scăzute, în timp ce oferta limitată de servicii de îngrijire a copiilor accesibile financiar afectează echilibrul între muncă și viața de părinte.

Clasamentul productivității muncii olimpicilor la obținerea de medalii nu este condus de SUA, ci de o altă țară. Pe ce loc este România CITEȘTE ȘI Clasamentul productivității muncii olimpicilor la obținerea de medalii nu este condus de SUA, ci de o altă țară. Pe ce loc este România

Femeile reprezintă în prezent majoritatea migranților din România, arată raportul.

Migrația, îmbătrânirea populației și declinul real al vârstei de pensionare, (în pofida creșterii oficiale a acesteia) pun în pericol sustenabilitatea sistemului de pensii.

Politici de mediu

Chiar dacă România are probleme cu poluarea și deșeurile, se află totuși în prima jumătate a clasamentului realizat de Bertelsmann, pe locul 17, în ceea ce privește politicile de mediu.

O serie de probleme nu sunt încă suficient rezolvate. Corupția și controalele insuficiente permit tăierile ilegale de arbori și exploatarea incorectă a resurselor. Taxele pe depozitarea deșeurilor și amenzile de mediu au îmbunătățit marginal situația, dar au provocat și îngrijorări legate de corupție.

Există unele speranțe de îmbunătățire, datorită angajamentelor semnificative din partea companiilor și a fondurilor UE, pentru îmbunătățirea managementului în domeniul mediului.

România a ratificat prima Protocolul de la Kyoto și a transpus legislația UE în referitoare la mediu. Cu toate acestea, România nu are un rol activ în modelarea regimului global în acest domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
job
tineri
raport