Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Ținta de împrumut pe piețele externe este de 10 miliarde de euro pentru acest an, destul de ridicată, iar autoritățile au rămas în urmă cu împrumuturile anul trecut, din cauza crizei politice, astfel că piețele se așteptau, într-o bună măsură, ca statul să fie mai activ față de programul obișnuit, care presupunea o ieșire la început de an, una în iulie și o alta pe final de an. Profit.ro a scris recent despre situația mai încordată a finanțelor statului, lipsa de lichiditate fiind cauzată de faptul că Guvernul, din cauza crizei politice din toamnă, nu a împrumutat anul trecut suficient pentru a-și acoperi cheltuielile care urmau.
Aceasta este a doua ieșire pe extern într-o lună, probabil o premieră, deși autoritățile vor înregistra ca dată de emisiune o dată ulterioară din februarie, la care se încheie tehnic procedurile emisiunii de eurobonduri. Recent, statul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.
Costurile împrumutului au fost stabilite pentru bondurile pe 6 ani la rata midswap+200 de puncte de bază, în scădere de la un nivel indicativ, anunțat la începutul emisiunii de midswap+215 puncte de bază, iar pentru cele pe 12 ani la midsawp+340 puncte de bază, comparativ cu midswap+355 puncte de bază în dimineața acestei zile, potrivit Bloomberg. În prezent, midswap la 6 ani este 0,28%, ceea ce conduce la un cost de 2,28% pentru bondurile pe 6 ani, iar la 12 ani midswap este 0,54%, ceea ce conduce la un cost de 3,94%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Subscrierile investitorilor au depășit 3,8 miliarde euro pentru titlurile pe 6 ani și 3,7 miliarde de euro pentru cele pe 12 ani.
Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, ING, JPM și SocGen.
Împrumuturile anunțate pentru anul acesta
De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.
Împrumuturile de anul trecut
Împrumuturile de 104 miliarde de anul trecut sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei. În anul 2020, finanțele statului au fost puternic afectate de impactul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În 2019, împrumuturile s-au situat la 90,7 miliarde de lei.