Marius-Dorin Marian, fostul șef al Cancelariei lui Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată premier, și administratorul unei firme sunt urmăriți penal de DNA pentru complicitat la luare de mită în dosarul în care actualul șef al Senatului era acuzat că a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Marius-Dorin Marian, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului, și Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți, de DNA.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe conform cărora în cursul anului 2007, Berteanu și Marian au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiționale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licențe IT), scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Victorie a fraților Micula în războiul de un sfert de miliard de dolari cu România"În baza acestei înțelegeri, reprezentanții companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanță politică", arată DNA.
Celor doi Inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
DNA precizează că, în ceea ce privește presupusul autor al infracțiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale.
Marius-Dorin Marian a fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Plenul Senatului a respins, în 3 iunie, ridicarea imunității președintelui acestui for legislativ, Călin Popescu Tăriceanu, după ce a dezbătut raportul Comisiei juridice care recomanda avizarea începerii urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care este acuzat că a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari.
În raport, Comisia juridică explică durata de analiză prelungită, de aproximtiv șase luni, prin faptul că cele 18.755 de file cuprinse în cele 73 de volume "nu au fost opisate".
Comisia juridică din Senat a daă votul privind începerea urmăririi penale pentru Tăriceanu, vot calificat președintele comisiei, social-democratul Robert Cazanciuc, ca fiind "neutru", fiind exprimate trei voturi "pentru", două abțineri și un vot "împotrivă".
DNA a transmis, în 7 noiembrie 2018, Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic și exprimându-și convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”.
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore