EXCLUSIV EximBank a încheiat negocierile pentru a prelua Banca Românească. Tranzacția, confirmată de Teodorovici, va fi fără bani de la stat

EXCLUSIV EximBank a încheiat negocierile pentru a prelua Banca Românească. Tranzacția, confirmată de Teodorovici, va fi fără bani de la stat

EximBank a încheiat negocierile cu National Bank of Greece (NBG) pentru a prelua Banca Românească, banca deținută de statul român urmând să-și asigure singură finanțarea pentru această tranzacție, potrivit datelor Profit.ro. Contactat de Profit.ro, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a confirmat informațiile. Potrivit ministrului, un anunț oficial va fi făcut în scurt timp, cel mai probabil săptămâna viitoare. Ministerul Finanțelor reprezintă statul în acționariatul EximBank, deținută integral de stat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vânzarea Banca Românească, subsidiara NBG, către grupul maghiar OTP a eșuat în primăvara anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
2018 pentru Gebrüder Weiss România: Cifre pozitive și strategii pe termen lung CITEȘTE ȘI 2018 pentru Gebrüder Weiss România: Cifre pozitive și strategii pe termen lung

Guvernul a intenționat să asigure fonduri pentru EximBank, însă a renunțat la această variantă, iar banca își asigură acum singură finanțarea pentru preluarea Banca Românească. În cazul CEC Bank, Guvernul a prevăzut în bugetul pe anul acesta o majorare de capital ce 940 de milioane de lei.

Interesul EximBank pentru a cumpăra Banca Românească a fost anunțat anterior de Profit.ro, pe lista investitorilor interesați figurând și familia omului de afaceri elen Vardis Vardinogiannis (83 de ani), care a preluat recent Marfin Bank, fondul american JC Flowers, care a preluat recent Piraeus Bank, Patria Bank, Intesa.

NGB se află într-un proces de restructurare după ce și-a asumat în fața Comisei Europene reducerea activelor din afara Greciei până la finele anului 2018. NBG nu a reușit însă să vândă toate activele la care s-a angajat să renunțe și a avut nevoie de timp suplimentar pentru a finaliza restructurarea.

TABEL Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE CITEȘTE ȘI TABEL Rata creditelor neperformante din România continuă să scadă, însă rămâne peste media UE

În luna martie a anului trecut, tranzacția prin care OTP Bank România urma să preia Banca Românească de la National Bank of Greece a fost respinsă de Banca Națională a României (BNR), fiind prima decizie de acest fel a băncii centrale. Decizia BNR a fost anunțată în premieră de Profit.ro.

NBG și OTP Bank semnaseră, în iunie 2017, acordul definitiv pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni deținut de greci la Banca Românească la un preț convenit de 72 de milioane de euro.  La momentul anunțării tranzacției, NBG preciza că va încasa 650 de milioane de euro, sumă care includea și  împrumuturile acordate subsidiarei din România.

EximBank, cele mai bune rezultate din nouă ani

La finele anului 2018, EximBank administra expuneri totale în valoare de 8 miliarde de lei, în creștere cu 30% față de sfârșitul anului 2017, și înregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentând cea mai bună performanță financiară din ultimii nouă ani.

”Anul trecut am crescut creditarea cu 27% față de 2017, ajungând la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care ne-a consolidat poziția pe zona de creditare corporate prin câștigarea de cotă de piață. Creșterea activelor ne-a propulsat pe locul 12 în clasamentul băncilor de pe piața locală, cea mai înaltă poziție ocupată de EximBank până în prezent. Cât privește variația semnificativă a profitului față de anul precedent, aceasta a fost marcată major de îmbunătățirea calității activelor și de creșterea gradului de recuperare a creanțelor neperformante, dar și de buna gestionare a portofoliului de produse complementare finanțării – produse de trezorerie și cash management - care și-au majorat contribuția în profitul băncii”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

viewscnt
Afla mai multe despre
ngb
otp
banca romaneasca
garanta
national bank of greece
restructurare
vanzare