Firmele pot acorda de 1 iunie cadouri, inclusiv tichete cadou, angajaților și copiilor acestora fără să înregistreze costuri suplimentare, întrucât valoarea cadourilor poate fi ulterior dedusă la calculul impozitului pe profit, dacă se încadrează în limita a 150 de lei/persoană și per total nu depășește 5% din cheltuielile cu salariile personalului. Chiar și adulții fără copii pot primi de 1 iunie din partea angajatorului cadouri a căror valoare să fie ulterior dedusă în limita a 150 de lei, însă consultanții recomandă prudență în aceste cazuri.
"Tichetele cadou sunt neimpozabile în limita a 150 lei de persoană. Această limită neimpozabilă se aplică separat, pentru fiecare ocazie și angajat în parte. Beneficiază de tratamentul favorabil fiecare copil minor al angajatului, chiar în cazul în care ambii părinți lucrează la același angajator. Partea ce depășește 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii (...) Conform legislației, orice salariat poate să beneficieze de tichete cadou dacă prestează activitate în baza unui contract individual de muncă. Prin urmare, înțelegerea noastră este următoarea: dacă un angajat are 3 locuri de muncă, poate primi la fiecare loc de muncă, tichete cadou, în limita a 150 de lei", a declarat Iulia Ciocîrlan, consultant fiscal Mazars.
În cazul în care ambii părinți lucrează la aceeași companie, fiecare dintre aceștia poate beneficia separat din partea angajatorului de cadouri pentru copii familiei. Astfel, în cazul unei familii cu un copil, fiecare dintre cei doi părinți va putea primi din partea propriului anagajator cadouri deductibile în limita a 150 de lei.
Sunt considerate cheltuieli deductibile, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile, o serie de cheltuieli sociale, printre care sunt incluse și "cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora".
Deși legislația nu-i exclude de la tichete cadou nici pe salariații fără copii, consultantul Mazars recomandă angajatorilor prudență în aceste cazuri.
"Orice angajat are dreptul să primească tichete cadou și să i se aplice limita neimpozabilă de 150 lei. Întrucât legislația din România nu exclude posibilitatea primirii cadourilor de 1 iunie de către angajații fără copii, suntem de părere că se aplică aceeași limită neimpozabilă și în aceste cazuri. Cu toate acestea, o abordare prudentă a angajatorului ar fi să nu acorde cadou de 1 iunie și angajaților fără copii", afirmă Iulia Ciocîrlan.
Impozit și contribuții pentru ce depășește 150 de lei
Un aspect de care trebuie să se țină cont la acordarea de cadouri angajaților este valoarea, întrucât de aceasta depinde asimilarea cadourilor unor venituri de natură salarială, pentru care sunt achitate impozit pe venit și contribuții la asigurările sociale.
Codul Fiscal include la venituri care nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit, „cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei”.
Limita de 150 de lei este aplicabilă și în ceea ce privește baza lunară de calcul pentru contribuțiile sociale. Astfel, dacă un angajator acordă cadouri cu valoare individiuală mai ridicată de 150 de lei, partea care depășește 150 de lei va fi considerată venit din salarii, pentru care trebuie achitat nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile la asigurările sociale.