Companiile le pot oferi salariaților cadouri scutite de taxe cu ocazia Sărbătorilor. Care sunt condițiile

Companiile le pot oferi salariaților cadouri scutite de taxe cu ocazia Sărbătorilor. Care sunt condițiile
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 26 nov 2016

Cadourile și tichetele cadou sunt printre puținele stimulente extra salariale pe care angajatorii le pot oferi beneficiind de facilități fiscale.

Cadourile și tichetele cadou de cel mult 150 lei sunt scutite de impozitul pe venit de 16% și de contribuțiile de asigurări dacă sunt oferite atât salariaților, cât și copiilor minori ai acestora cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, respectiv salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Plafonul de 150 lei se aplică separat pentru fiecare ocazie, pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator. De exemplu, dacă ambii părinți au același angajator, acesta le poate acorda cadouri sau tichete cadou de maxim 150 lei atât fiecăruia dintre părinți, cât și fiecărui copil al familiei.

Modificările la Codurile fiscal și de procedură fiscală aprobate, dar nepublicate CITEȘTE ȘI Modificările la Codurile fiscal și de procedură fiscală aprobate, dar nepublicate

Dacă valoarea este mai mare de 150 lei, partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil. Astfel, dacă un cadou este de 200 lei, pentru 50 lei se aplică atât impozit de 16%, cât și contribuții sociale, fiind considerat venit din salarii în luna în care au fost primite.

Totodată, Codul fiscal acordă un tratament fiscal avantajos și angajatorilor. Cheltuielile cu tichetele cadou și cadourile se incadrează in categoria cheltuielilor sociale, fiind deductibile limitat la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Cu alte ocazii 

Tichetele cadou acordate cu alte ocazii în afară de cele precizate de Codul fiscal sunt impozabile cu 16%, dar sunt scutite de contribuțiile sociale.

Pe de altă parte, tichetele cadou pot fi oferite și în afara unei relații generatoare de venituri din salarii, fiind incluse in categoria veniturilor din alte surse. În aceste situații, sunt impozabile cu 16%, dar sunt scutite de contribuții.

Până în acest an, erau neimpozabile doar cadourile pentru copii cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și pentru angajate de 8 martie. În schimb, tichetele cadou erau taxate cu 16%, dar nu erau incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Angajatorii pot acorda și vouchere de vacanță. Acestea sunt impozabile cu 16%, dar nu se cuprind in baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii, fiind deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii de bază minime brute pe an pentru un angajat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete cadou
cadouri
impozitare
beneficii exatrasalariale