Firmele sunt nemulțumite - Heirupul trecerii în online la ANAF, dar cu un sistem IT vechi și cu defecțiuni frecvente, pune probleme tot mai multe. Au ajuns să nu-și poată folosi banii din conturile de la Trezoreria statului

Firmele sunt nemulțumite - Heirupul trecerii în online la ANAF, dar cu un sistem IT vechi și cu defecțiuni frecvente, pune probleme tot mai multe. Au ajuns să nu-și poată folosi banii din conturile de la Trezoreria statului
Marius Oncu
Marius Oncu
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 1 sep 2019

Sistemul IT al ANAF cauzează probleme nu doar celor care vor să declare venituri și să-și achite datoriile către stat, ci și firmelor care au furnizat bunuri sau servicii statului și încasează bani pentru acestea. Din cauza căderilor repetate ale infrastructurii IT a ANAF, firmele au ajuns să aibă probleme și cu accesul la banii din conturile deschise la Trezoreria statului, conturi în care autoritățile le virează sumele, potrivit unor mesaje transmise Profit.ro de către oameni de afaceri.

Aceștia afirmă că blocarea banilor în contul de la Trezorerie pornește de la un aspect minor, anume că înainte de a face transferul acestor sume către conturile bancare ale firmei, pentru plăți de salarii sau către furnizori, reprezentantul societății trebuie să verifice soldul din contul de la Trezorerie, prin solicitarea unui extras de cont. Să vadă dacă au intrat bani și de ce sumă dispune.

Urmărește-ne și pe Google News

Infrastructura IT care deservește ANAF, Ministerul Finanțelor și alte instituții subordonate ministerului este administrată de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), aflat în sub controlul Finanțelor.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În contextul trecerii către administrare fiscală online, ANAF a introdus verificarea prin SPV (Spațiul Privat Virtual) a soldului contului din Trezorerie al unei firme. Firmele care optează pentru folosirea serviciului online SPV, nu mai pot primi extrasele de cont pe hârtie de la Trezorerie. Iar când SPV nu funcționează, nu poți vedea ce bani ai în contul de la Trezorerie.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

Firmele și alte entități care au conturi deschise la unitățile Trezoreriei pot vizualiza și descărca extrasele conturilor, în format electronic, prin intermediul persoanelor care sunt înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor SPV și/sau «Depunere declarații on-line» existente pe site-ul ANAF. Reprezentanții legali ai firmelor care doresc să primească pe hârtie  trebuie să notifice în scris unitatea Trezoreriei la care au deschis conturile referitor la faptul că nu optează pentru primirea extraselor de cont prin SPV. Începând cu prima zi lucrătoare de la depunerea notificării, unitățile Trezoreriei statului sistează punerea la dispoziție a extraselor de cont în format electronic, acestora urmând a le fi puse la dispoziție extrasele pe suport hârtie, a explicat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Astfel, chiar dacă firmele preferă să primească extrasele prin SPV, soluția la problemele cauzate de căderile sistemului IT ar fi să renunțe cu totul să mai primească documentele în format electronic și să revină la hârtie.

O posibilă soluție la această problemă ar fi ca extrasele de cont să fie eliberate firmelor care folosesc SPV și pe hârtie în situații excepționale, cum este cea în care sistemul IT al ANAF nu este funcțional.

"Dacă ANAF vrea să treacă la o administrare fiscală online a contribuabililor, trebuie să asigure și un sistem funcțional. Nu este în regulă ca soluția unei firme la problemele foarte dese ale sistemului IT al ANAF să fie tocmai să ocolească acest sistem și să folosească unde poate tot hârtia", a declarat Cornel Grama.

Companiile sunt nemulțumite de lacunele din legislația privind contribuțiile fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu CITEȘTE ȘI Companiile sunt nemulțumite de lacunele din legislația privind contribuțiile fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu

Sistemul IT al ANAF - vechi și supraîncărcat

Investițiile în infrastructura IT a ANAF și Ministerului Finanțelor au fost extrem de reduse în ultimii ani. În plus, Guvernul a renunțat anul acesta, după progrese dezamăgitoare pe parcursul a mai muți ani, la un program care ar fi trebuit să asigure modernizarea ANAF cu un împrumut de la Banca Mondială.

Fiscul și Ministerul Finanțelor funcționează pe o infrastructură IT compusă din peste 1.900 de servere achiziționate în perioada 1998-2017, încărcate în prezent la 99,9% din capacitate, potrivit unui document analizat la momentul respectiv de Profit.ro. Platforma IT are un grad de uzură fizică și morală avansată, cu tehnologii vechi și capacități foarte reduse față de necesități. În plus, sunt utilizate de către Finanțe și instituțiile din subordine, preponderent ANAF, circa 500 de aplicații, dezvoltate în timp fără nicio strategie, în diversele tehnologii hardware și software disponibile la momentul respectiv.

"Infrastructura hardware și software de care dispune sistemul de producție al Ministerului Finanțelor în momentul de față este implementată pe platforme cu o uzură fizică și morală avansată, în tehnologii vechi și cu capacități foarte reduse față de necesități. Mare parte din aplicațiile informatice au fost dezvoltate etapitzat, prin proiecte complexe, realizate în diferite tehnologii hardware și software existente pe piață la momentul implementării lor, astfel că, în prezent, există pe piață un număr de aproximtiv 500 de aplicații care deservesc procesele financiar-fiscale și procesele suport ale Ministerului Finanțelor și instituțiilor din subordine", potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, din care Profit.ro a scris anterior.

Neymar trebuie să achite Fiscului spaniol restanțe de 35 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Neymar trebuie să achite Fiscului spaniol restanțe de 35 de milioane de euro

Profit.ro a anunțat, în luna mai, că acordul de 70 de milioane de euro prin care ANAF ar fi trebuit să-și modernizeze infrastructura IT cu bani împrumutați de la Banca Mondială a fost oprit oficial prin hotărâre de guvern. Autoritățile au împrumutat 18 milioane de euro pe care i-au cheltuit cu rezultate zero.

Până la acest moment nu a fost tras nimeni la răspundere pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în ce privește implementarea programului de modenternizare a ANAF. Având în vedere că lipsa modernizării ANAF afectează siguranța națională, Fiscul fiind esențial pentru bună funcționare a statului, autoritățile ar trebui să înceapă o anchetă în această privința.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
companii
trezorerie
stat
transfer
banci