EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar "bucățile" - transferate la administrațiile județene ale ANAF. Finanțele și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului

EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar "bucățile" - transferate la administrațiile județene ale ANAF. Finanțele și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului
scris 11 iul 2019

Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF va fi desființată, urmând ca aparatul central al DGAF să fie absorbit de către Direcția Generală Inspecție Fiscală a ANAF, iar structurile din teritoriu de către administrațiile județene ale Fiscului, probabil tot în activitatea de inspecție fiscală, deși înainte de a ajunge la acestea ar putea, pentru o perioadă intermediară, să fie trecute și pe la direcțiile regionale ale ANAF, potrivit unui plan de reorganizare discutat zilele acestea în cadrul unor întâlniri între reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și șefii ANAF, au declarat mai multe surse pentru Profit.ro. Planul de reorganizare nu a fost, încă, definitivat. Eliminarea Antifraudei, direcție care funcționează cu un deficit foarte mare de personal de mai mulți ani, pare lipsită de sens, în contextul în care România se confruntă cu fraudă de amploare și pierde peste 6 miliarde de euro doar din TVA necolectată. Conducerea ANAF nu intenționează să dea afară angajați de la Antifraudă, însă nu este foarte clar care va fi activitatea lor în cadrul Direcției de inspecție fiscală.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Antifrauda este una dintre cele mai importante structuri de control din cadrul ANAF, iar desființarea acesteia ar duce la verificări mult mai puține sau mai ineficiente pentru unele segmente cu risc foarte ridicat de fraudă, cum sunt marile complexuri comerciale, de tipul Dragonul Roșu, sau în ce privește nerespectarea obligației de a emite bon fiscal. Antifrauda este mult mai vizibilă comparativ cu alte direcții ale ANAF și, din cauza controalelor pe care le desfășoară, una dintre cele mai temute, de către comercianți și firme. De mai mulți ani DGAF are un deficit destul de mare de persoanal, 20-25% din numărul de posturi fiind neocupate.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Este foarte probabil ca, dacă structurile Antifraudă locale vor trece la administrațiile județene, ingerințele politice să fie pe viitor mult mai mari față de situația actuală. Firmele apropiate de baronii aflați la putere într-un județ vor fi protejate, iar controalele vor mai fi, cel mai probabil, la comandă, pe adversarii acestora.

De asemenea, Direcția Generală a Vămilor va fi desprinsă din ANAF și va deveni structură separată direct în subordinea Ministerului Finanțelor. Măsura aceasta nu este, însă, o noutate și a fost anunțată în mai multe rânduri de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Direcțiile regionale ale ANAF, cele care ar putea să preia temporar structurile teritoriale ale direcției Antifraudă, sunt ele însele la un pas de a fi desființate. Astfel, în cazul în care structurile Antifraudă din județe nu vor fi preluate direct de către administrațiile județene ale ANAF, vor ajunge tot acolo în momentul desființării regionalelor ANAF. O decizie finală nu a fost încă luată.

CONFIRMARE Finanțele și ANAF introduc un nou mecanism de popriri bancare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele și ANAF introduc un nou mecanism de popriri bancare

În contextul în care în rândul angajaților ANAF au început să circule deja informații privind restructurarea, conducerea încearcă să le transmită acestora mesajul că orice reorganizare va fi făcută fără concedieri.

De altfel, unele indicii că pentru Antifraudă se pregătește ceva au apărut într-un document publicat pe 25 iunie de ANAF, numit "PLAN DE MĂSURI pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul General Consolidat". Mirela Călugăreanu a fost numită președinte ANAF cu susținerea lui Teodorovici, după ce tot la solicitarea acestuia a fost revocată din funcție Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov, personaj influent în PSD până la arestarea lui Liviu Dragnea.

Printre măsurile din documentul prezentat de Călugăreanu, revenită în postul de președinte al ANAF în iunie, se află și referiri directe la activitatea Antifraudă.

"Revizuirea principiilor de organizare și funcționare a activității Direcției Generale de Antifraudă Fiscală:

  • Evaluarea activității Direcției Generale Antifraudă Fiscală din perspectiva eficienței acesteia, raportat la rezultatele obținute de la data înființării până în prezent, precum și la costul colectării
  • Revizuirea principiilor de organizare și funcționare a Direcției Generale Antifraudă Fiscală în scopul întăririi funcției de colectare și a creșterii contribuției acestei structuri la realizarea veniturilor bugetului general consolidat"
Statul trebuie să plătească anul acesta 9,15 miliarde lei pentru pensii speciale. Beneficiarii sunt în jur de 150.000 CITEȘTE ȘI Statul trebuie să plătească anul acesta 9,15 miliarde lei pentru pensii speciale. Beneficiarii sunt în jur de 150.000

Antifrauda a fost înființată în 2013 și a continuat activitatea Gărzii Financiare, structură care a fost desființată. Doar o parte redusă a personalului Gărzii Financiare a ajuns, prin concurs, la Antifraudă.

În prezent, direcția Antifraudă este coordonată de Daniel Tudor, vicepreședinte ANAF și un apropiat al Mirelei Călugăreanu. Tudor este cel care conduce și direcția Inspecție Fiscală, direcție care va prelua aparatul Antifraudei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
antifrauda
vama