Finanțele caută soluții în cazul firmelor cu probleme, precum declarații fiscale nedepuse, insolvență sau pierderi anuale repetate

Finanțele caută soluții în cazul firmelor cu probleme, precum declarații fiscale nedepuse, insolvență sau pierderi anuale repetate
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 sep 2018

Ministerul Finanțelor are în vedere elaborarea, împreună cu Ministerul Justiției și Oficiul Național al Registrului Comerțului, de măsuri prin care să soluționeze situația firmelor care nu-și respectă obligațiile legale, cum ar fi depunerea declarațiilor fiscale sau condițiile privind capitalul social, precum și a celor care încalcă principiile de piață, adică, de exemplu, înregistrează anual pierderi sau folosesc abuziv prevederile privind insolvența, potrivit informațiilor Profit.ro.

Firmele cu astfel de probleme afectează mediul concurențial, consideră ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre soluțiile solicitate de mediul de afaceri Ministerului Finanțelor se numără și cele pentru radierea firmelor care nu mai îndeplinesc condițiile privind capitalul subscris și vărsat, a celor care înregistrează pierderi de o lungă perioadă de timp, precum și a celor care funcționează, în continuare, în insolvență.

Pentru aplicarea unei astfel de măsuri ar fi necesară utilizarea unor critierii de selecție a firmelor sau o analiză riguroasă, consideră mediul de afaceri.

De altfel, reprezentanți ai Guvernului au anunțat recent că Executivul are în lucru un proiect de ordonanță cu privire la înăsprirea legislației pentru intrarea în insolvență.

“La insolvență - acolo este obligatoriu și este în lucru în cadrul Guvernului un proiect de ordonanță, astfel încât din septembrie să înăsprim legislația pentru intrarea în insolvență. De ce? Pentru că doar în 5 ani de zile s-au urcat de la 13 la 62 de miliarde de lei datoriile firmelor aflate în insolvență, cu preponderență a acelor datorii care sunt la zi, în sensul în care datoriile s-au acumulat după momentul intrării în insolvență. Deci, da, acest jaf de 15 miliarde de euro trebuie să îl oprim cumva și în septembrie îl vom opri", a declarat în a doua jumătate a lunii august Darius Vâlcov, consilier economic al premierului.

De altfe, programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE prevede constituirea unei structuri în cadrul ANAF (și cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi, precum și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție.

Crește numărul firmelor cu dificultăți financiare, estimări pentru mai multe insolvențe: unii antreprenori au lacune, alții fentează regulile. Soluții de evitare a unei insolvențe CITEȘTE ȘI Crește numărul firmelor cu dificultăți financiare, estimări pentru mai multe insolvențe: unii antreprenori au lacune, alții fentează regulile. Soluții de evitare a unei insolvențe

Cele două partide vor să modifice legislația, astfel încât firmele cu capital negativ să-și reîntregească capitalul, iar ANAF să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
ministerul finantelor
declaratii fiscale
insolventa
capital social
pierderi