CITR Group, principal jucător pe piața de insolvențe, a lansat astăzi un proiect de restructurare și dezvoltare pentru firme, o platformă destinată companiilor aflate în dificultate, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro în urmă cu trei săptămâni. Conform datelor Profit.ro, confirmate de asemenea astăzi, în proiect sunt implicați și Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, intrat recent pe piața imobiliară, și frații Pavăl, proprietarii Dedeman.
Contactați atunci de Profit.ro, reprezentanții CITR nu au dorit să răspundă.
La rândul său, Dan Șucu nu a dorit atunci să comenteze, susținând că ar fi vorba de o "problemă personală".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest fond specializat pe restructurare este anunțat de mai mulți ani de CITR, dar abia acum a fost lansat, sub forma unei platformei denumite ROCA (ROmanian CApital).
Fondatorii platformei sunt CITR Group, Dan Șucu, familia Pavăl, dar și Astra Rail Management, proprietarul producătorului de vagoane Astra Rail Industries din Arad, controlat de antreprenorul german Thomas Manns, cu afaceri de 135 milioane de euro, care a fuzionat în toamna anului 2016 cu divizia europeană a grupului american The Greenbrier Companies.
Ideea se bazează pe faptul că, în opinia CITR, circa jumătate din companiile considerate de impact, importante pentru economie, sunt în dificultate.
Strategia acestui fond de restructurare și dezvoltare, cu un capital inițial de 4,5 milioane euro (față de 10 milioane euro cât a fost luat în calcul inițial, conform declarațiilor oficiale de la momentul creionării proiectului)), este să atragă lideri de business din diferite domenii și să ajute firmele românești - nu neapărat aflate în insolvență, ci cu o lipsă de capital - să își crească vânzările, în schimbul preluării, temporare, a unui pachet de 60% de acțiuni de către acest fond.
Cum a anunțat Profit.ro, o firmă va primi o infuzie de capital de maximum 2 milioane euro din acest fond.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Omul de afaceri Iulian Dascălu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari locali, a preluat integral o firmă de pază. Cum explică deciziaPână la finalul acestui an, în fond se dorește atragerea a unei finanțări totale de 20 milioane euro, iar în portofoliul de firme care să fie sprijinite să fie selectate încă 5 companii, fondatorii asigurând că nu vor să schimbe "ADN-ul firmei" căreia, temporar, îi vor prelua pachetul majoritar de acțiuni.
Compania a preluat 66% din acest retailer, pe piață din 1998 și producând până astăzi peste 3 milioane de perechi de încălțăminte.
Informația a fost confirmată tot astăzi oficial.
În urmă cu un an, într-un interviu pentru Profit.ro, Dragoș Pavăl se arăta interesat de înființarea unor fonduri de investiții care să ajute firmele.