EXCLUSIV Guvernul pregătește o măsură de susținere a unor afaceri pe timpul verii. Va sprijini angajarea lucrătorilor sezonieri cu 41,5% din salariu

EXCLUSIV Guvernul pregătește o măsură de susținere a unor afaceri pe timpul verii. Va sprijini angajarea lucrătorilor sezonieri cu 41,5% din salariu
Marius Oncu
Marius Oncu
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 3 iun 2021

Guvernul pregătește acordarea unui sprijin la angajarea pe perioadă determinată de până la trei luni, pe parcursul verii, proiectul, obținut de Profit.ro, prevăzând că statul va deconta până la 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru persoane angajate pe perioadă determinată, nu mai lungă de trei luni. Termenul limită de aplicare a acestei măsuri este 30 septembrie. De ajutor vor beneficia, probabil, industria HoReCa, dar și agricultura, ambele cu un grad ridicat de dependență de munca sezonieră pe perioada verii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Statul a folosit anul trecut, în contextul pandemiei, o formă similară de sprijinire a angajaților și angajatorilor, prin care a susținut 41,5% din salariu.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat anterior că o facilitate similară este pregătită și pentru artiști.

"Până la 30 septembrie 2021, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părți din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, aferent perioadei lucrate", relevă documentul obținut de Profit.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

"Guvernul pare că vrea să vină în sprijinul celor cu activități sezoniere pe perioada verii, cel mai probabil în ajutorul HoReCa, domeniu care a fost și încă este printre cele mai afectate de măsurile luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Dar, ar putea beneficia și agricultura, eventual și alte domenii care angajează personal pe termen scurt în această perioadă", a declarat pentru Profit.ro, Mihaela Grigore, expert în legislația muncii.

Argumentul Guvernului

"Anul 2020 s-a caracterizat prin suspendarea unor activități economice pe perioada stării de urgență și respectiv a stării de alertă, iar pentru anul 2021 în contextul vaccinării populației și relaxării treptate a restricțiilor, se preconizează reluarea activităților economice, inclusiv a celor ce se desfășoară cu precădere în sezonul estival, astfel că, pentru susținerea acestora în perioada 01.07.2021 – 30.09.2021, este necesară prelungirea perioadei de aplicare a măsurii reglementate la art. 5 din O.U.G. nr. 132/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, până la data de 30.09.2021.

Angajatorii din domeniile de activitate afectate direct sau indirect de restricțiile impuse de autoritățile publice în vederea diminuării răspândirii virsului Covid-19 au nevoie de un sprijin financiar care să le acopere parțial cheltuielile cu forța de muncă, astfel încât să își poată relua activitatea în condiții de eficiență economică, care să atenueze efectele crizei generate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Astfel, prelungirea acordării sprijinului financiar reglementat la art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, va contribui la asigurarea forței de muncă necesară angajatorilor, la consolidarea pieței muncii, prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național, asigurarea unei surse de venit salariaților și recuperarea decalajelor economice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2", indică documentul obținut de Profit.ro.

Astfel, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, va fi asigurată decontarea unei părți din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, aferent perioadei lucrate, până la data de 30 septembrie 2021.

De asemenea, angajatorii care mențin contractele individuale de muncă încheiate cu persoanele cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni consecutive, pentru fiecare persoană din această categorie, un sprijin financiar de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă ale persoanelor pentru care solicită sprijinul financiar pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni în care au beneficiat de sprijinul financiar.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Sumele prevăzute ca sprijin pentru persoanele cu handicap se acordă pentru plata salariului proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se cumulează, pentru același angajat, cu alte forme de sprijin (subvențiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, contracte sau convenții în temeiul art. 80, 85 și 93 4 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu măsura prevăzută la art. 1 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecție socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și nici cu măsura reglementată la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020).

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

O altă măsură vizează angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, în perioada stării de urgență sau de alertă, pensionari de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate. aceștia vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 1.250 lei. Similar, sprijinul nu va putea fi cumulat cu alte forme de ajutor (cu subvențiile care se acordă angajatorilor potrivit prevederilor art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecție socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și nici cu măsura reglementată la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/202).

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
lucratori sezonieri
salariu