DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu

DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu
scris 8 ian 2020

Numărul de vicepreședinți ai ANAF va fi redus de la 4 la 3, iar direcția Antifraudă va fi reorganizată, prin diminuarea numărului de direcții din aparatul central și a celui de servicii din aparatul central și teritorial, ceea ce impune o diminuare a numărului de posturi de conducere la Antifraudă cu 45%, scopul fiind fluidizarea procesului de decizie, potrivit unor proiecte de acte normative pregătite la nivelul Guvernului și analizate de Profit.ro. De asemenea, urmează să fie înființată Direcția Generală de Analiză de Risc, dar și, foarte important, va fi reanalizată repartizarea numărului de posturi pentru administrațiile județene în funcție de mai multe criterii, urmând ca reorganizarea să conducă la eliminarea a 150 de posturi de conducere și a 2.000 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat, anterior, referitor la cele 2.000 de posturi că este vorba de posturi din ANAF neocupate, în contextul în care ANAF are un deficit destul de mare de personal. Niciun angajat ANAF nu va fi concediat.

Important: Cîțu a declarat că vor fi desființate posturi de execuție neocupate. Surse din conducerea ANAF au declarat acum pentru Profit.ro că nu vor fi angajați ANAF dați afară și că nici nu se pune problema unei situații de folosire a preavizelor, cum a fost în 2013, urmând ca toți angajații structurilor reorganizate să se regăsească în noile structuri. Șefii care își vor pierde posturile vor avea varianta de a rămâne în ANAF pe funcții de execuție.

Urmărește-ne și pe Google News

Vor fi desființate funcțiile publice specifice de inspector general, inspector general adjunct, inspector antifraudă și inspector șef antifraudă. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectele de acte normative și notele de fundamentare sunt disponibile aici

Măsurile au fost anunțate anterior de către ministrul Finanțelor, Florin Câțu.

Profit.ro a scris anterior, citând declarațiile ministrului, că ANAF va elimina aproximativ 2.000 de posturi neocupate și circa 150 de posturi de conducere, ca parte a unui proces de restructurare care va implica și derogări de la legislația normală a achizițiilor publice, pentru a permite o modernizare rapidă a infrastructurii IT, va presupune integrarea Antifraudei, în prezent o direcție separată a Fiscului, în cadrul Direcției Generale Inspecție Fiscală, precum și asistență tehnică din partea FMI pentru simplificarea Codului Fiscal. Cîțu a făcut declarațiile marți seara la postul Realitatea Plus.

Potrivit proiectelor pregătite de Finanțe, direcția Antifraudă va fi reorganizată pentru eficientizarea activității și creșterea contribuției la colectarea veniturilor la bugetul statului. 

"Prin noua structură organizatorică se propune diminuarea numărului de direcții din cadrul aparatului propriu al aparatului central, a numărului de servicii atât de la nivel central cât și teritorial, ceea ce conduce la reducerea numărului de posturi cu 45% față de numărul actual de posturi de conducere, dar li la fluidizarea procesului de conducere", potrivit documentului.

ULTIMA ORĂ Guvernul Orban corectează prin ordonanță prevederile OUG 114: Sunt eliminate taxa pe activele bancare și cerințele pentru fondurile private de pensii. Sunt înghețate indemnizațiile demnitarilor, dar nu este interzis cumulul pensiei cu salariul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul Orban corectează prin ordonanță prevederile OUG 114: Sunt eliminate taxa pe activele bancare și cerințele pentru fondurile private de pensii. Sunt înghețate indemnizațiile demnitarilor, dar nu este interzis cumulul pensiei cu salariul

Desființarea funcțiilor de inspector general și inspector general adjunct înseamnă eliminarea de pe posturi a celor care ocupă acum funcțiile respective.

  • Carmen-Elena Tatu - inspector general antifraudă, structura centrală DGAF
  • Leonard-Cătălin Munteanu - inspector general adjunct, Direcția Regională Antifraudă Fiscală București
  • Iulian Pricope - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 1 – Suceava
  • Dorian Burduja - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 2 – Constanța
  • Mircea Popa - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 3 – Alexandria
  • Eleodor Alin Mihai - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 4 – Târgu Jiu
  • Ovidiu-Florin Mănăilă - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 5 - Deva
  • Mihai-Alin Stanciu - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 6 – Oradea
  • Laurențiu Dan Pușdercă - inspector general adjunct, Direcția regională antifraudă 7 – Sibiu

Din informațiile Profit.ro actuala conducere a direcției Antifraudă nu este agreată de conducerea ANAF.

Înființarea Direcției generale de Analiză de Risc se va face prin preluarea activității și a unei părți a personalului Direcției generale de informații fiscale.

"Analiza de risc reprezintă funcția cheie a planificării activității, ANAF intenționând să perfecționeze utilizarea acestui mecanism pentru eliminarea redundanței unor activități, a suprapunerii acțiunilor de control, a abordărilor parțiale ale unor riscuri fiscale, dar și pentru evitarea tratamentelor neunitare și disproporționate ale nivelului de risc. Noua structură va contribui semnificativ la stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor prin programe vizând riscuri critice identificate, la susținerea procesului decizional al conducerii ANAF cu privire la prioritățile strategice ale instituției, asigurând de la nivel central optimizarea procesului de alocare a resurselor agenției", potrivit documentelor prezentate.

OMV Petrom a ieftinit carburanții cu doar 32 de bani/l, considerând că o postare a Finanțelor este mai importantă decât o lege publicată în Monitorul Oficial CITEȘTE ȘI OMV Petrom a ieftinit carburanții cu doar 32 de bani/l, considerând că o postare a Finanțelor este mai importantă decât o lege publicată în Monitorul Oficial

Va fi înființată Direcția generală de strategie și monitorizare a proceselor, în subordinea directă a președintelui ANAF, prin reorganizarea Direcției de strategie și relații internaționale.

Dispar 150 de posturi de conducere și 2.000 de execuție, dar 

Va fi reanalizată repartizarea numărului de posturi pentru fiecare administrație județeană, în funcție de criterii precum:

  • ponderea veniturilor colectate de fiecare organ fiscal în total venituri realizate
  • numărul și dispersia în teritoriu a contribuabililor administrați de organele fiscale din subordine
  • costul colectării înregistrat la fiecare unitate fiscală

"O astfel de normare a posturilor, în funcție de indicatori concreți ai activității desfășurate se va dovedi a fi extrem de utilă și oportună în contextul rezultatului unei analize care denotă, la nivel teritorial, surplus de personal/posturi la nivelul unor structuri/unități în detrimentul unora care înregistrează deficit. Se urmărește o repartizare justă a a resurselor, inclusiv a numărului de personal corespunzător sarcinilor atribuite, ținând seama de indicatorii mai sus menționați. Reorganizarea propusă conduce la eficientizarea activității instituției și la reducerea costurilor, având ca efect reducerea funcțiilor de conducere cu 150 de posturi, ceea ce reprezintă 5,5%. În acest context, proiectul de act normativ propune reducerea cu 2.000 a numărului actual de posturi alocat ANAF", potrivit proiectului.

ANAF are acum 27.582 posturi bugetare, din care sunt ocupate în jur de 24.000 sau chiar mai puține.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda
ministerul finantelor
reorganizare