Isărescu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice. Să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deșert financiar

Isărescu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice. Să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deșert financiar
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 ian 2020

Guvernatorul Băncii Naționale a României atrage din nou atenția asupra situației fiscale și recomandă o ajutare graduală a deficitului bugetar. La orizont este o majorare cu 40% a punctului de pensie începând cu luna septembrie, de care guvernul PNL a anunțat că nu se atinge în an electoral. Mugur Isărescu spune că nu trebuie făcută o obsesie pentru o cifră biblică și că, atunci când economia crește cu 4%, ceva atât de important precum pensiile nu poate să crească cu 40%.

“Pensiile trebuie să crească. Problema este procentul’, spune Isărescu. Pot crește cu 40% din septembrie? “Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice. Să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani  printr-un deșert financiar”, spune guvernatorul, cu referire la rătăcirea evreilor timp de 40 de ani în deșert în căutarea pământului promis.

Urmărește-ne și pe Google News
Euro urcă spre 4,78 lei. Prețul aurului, nou nivel record. Francul elvețian, cea mai mare valoare din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI Euro urcă spre 4,78 lei. Prețul aurului, nou nivel record. Francul elvețian, cea mai mare valoare din ultimii 5 ani

“Văd că singura discuție este de 40%. Dar legea aia este mare și are multe prevederi. Aici nu este decât soluția politică. Nu avem soluție financiară și economică. Când economia crește cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40%, că nu e ceva marginal (...) Câtă filozofie trebuie să faci aici? Soluția este dificilă, dar e politică și socială”, adaugă Isărescu.

România are circa 5,2 milioane de pensionari, iar creșterea punctului de pensie din septembrie ar crește puternic deficitul bugetar, mai ales din 2021, acesta putând ajunge la 6% din PIB după unele estimări.

Isărescu spune că cea mai mare problemă este situația fiscală în acest moment, dar că nu trebuie luate măsuri prea bruște, care ar putea încetini prea mult economia și să ducă chiar la o accentuare a deficitului, în cele din urmă.

“Ieșirea dintr-o politică fiscală procicliclă pronunțată în ultimii trei ani, în care s-a stimulat exagerat creșterea economică, este foarte grea. Este o sarcină extrem de dificilă. Ca unul care apasă foarte tare pe accelerație, nu este indicat să apese foarte tare pe frână, că s-ar putea să iasă cu capul prin parbriz. S-ar putea ca factorii externi să ne oblige. Dar în lipsa lor trebuie să fim foarte prudenți în maniera în care vom face corecția fiscală, altminteri ea este inevitabilă”, spune Isărescu.

Guvernatorul mai adaugă că o creștere a impozitelor în acest an ar putea avea un efect invers față de cel scontat – adică ar putea chiar să ducă la creșterea deficitelor. “Lucrăm cu guvernul, în măsura în care are și acest guvern capacitatea să ia decizii, pentru a găsi o ieșire înțeleaptă, dintr-o situație care nu este ușoară”, adaugă el.

“Suntem foarte prudenți în a sugera, cel puțin, o majorare de impozite în acest an. O asemenea majorare ar putea chiar să accentueze deficitul”, spune Isărescu. “În 2008-2009, primele măsuri nu vizau majorări de TVA și de impozite, era vorba de revenire a creșterilor de pensii și salarii la nivelul de dinainte de alegeri, dar s-a văzut că nu se poate, și s-a ajuns la majorarea masivă a TVA, care a încetinit creșterea economică, a adâncit deficitul”, adaugă guvernatorul.

EXCLUSIV FOTO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în România

Isărescu mai spune că Banca Națională este în așteptare cu deciziile de politică monetară – în prima ședință din acest an a menținut rata cheie la 2,5% - și că vrea să găsească acel mix de politici care să nu reducă foarte tare creșterea economică.

“Nici să nu exagerăm cu creșterea economică, pentru că undeva la 3-4% este potențialul României și nici că trebuie să-l mai forțăm în sus. Dar o mișcare în jos nu ne rezolvă problema. Am mai avea o problemă să găsim finanțare pentru un deficit mai mare. Dar, după cum am văzut, într-o lună și jumătate am găsit ceva soluții”, spune guvernatorul.

Guvernul a rectificat deficitul bugetar de la 2,8% la 4,4% din PIB pentru 2019 și are o țintă de 3,6% din PIB pentru 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
crestere deficit bugetar
crestere pensii
mugur isarescu
bnr