Ministerul Finanțelor recunoaște că a majorat ilegal nivelul accizelor în ultima zi a anului trecut, așa cum a semnalat Profit.ro, și a propus modificarea articolului din Codul Fiscal, care îi permitea actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum până pe 20 octombrie, în sensul extinderii acestui termen până pe data de 31 decembrie a fiecărui an. Ordonanța propusă de MFP a intrat în ședința de guvern de luni.
Profit.ro a semnalat, în ultima zi a anului trecut, că Ministerul Finanțelor a decis, fără nicio bază legală, să majoreze accizele la carburanți, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către președintele Iohannis și publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei. Astfel, Finanțele au decis, marți, 31 decembrie, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar și că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, și au majorat accizele cu 7% față de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial - cu 117 lei/1.000 l la benzină și cu 107 lei/1.000 l la motorină.
Potrivit prevederilor Codului Fiscal aflate în vigoare, articolul 342, “nivelul accizelor prevăzut în coloana 4 din anexa nr. 1 se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.”
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA. Finanțele au modificat în ultima zi a anului, fără nicio bază legală, accizele la carburanți promulgate cu o zi înainte de președintele Iohannis, majorându-le cu 9%. Companiile nu știu ce ieftiniri să efectuezeMinisterul Finanțelor propune modificarea acestui articol în sensul în care “nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de InstitutulNațional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an.
Iată cum își motivează MFP propunerea: “În situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. De asemenea, modificarea legislativă vizează clarificarea posibilității de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior.”
În articolul publicat în ultima zi a anului trecut, Profit.ro semnala faptul că accizele promulgate de președinte intrau în vigoare de la 1 ianuarie 2020 (și nu în 2019), deci ulterior modificărilor efectuate de MFP pe 31 decembrie 2019, dar și că MFP trebuia, potrivit Codului Fiscal, să publice lista “până cel târziu pe data de 20 octombrie”, nu 31 decembrie, ora 19.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom a ieftinit carburanții cu doar 32 de bani/l, considerând că o postare a Finanțelor este mai importantă decât o lege publicată în Monitorul OficialMinistrul finanțelor, Florin Cîțu, scria, pe 1 ianuarie, pe pagina sa de Facebook: “Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să țină cont de legea promulgată și de articolele 342 și 442 din codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcție de indicele de creștere a preturilor de consum publicat de INS”.
Potrivit art 342 din Codul Fiscal, legiuitorul își păstrează dreptul de a stabili nivelul accizelor și deleagă/transferă Ministerului finanțelor prerogativa de a actualiza acest nivel cu creșterea prețurilor de consum, însă numai în anumite condiții (în cazul în care creșterea prețurilor de consum este pozitivă și cu o limită de timp: data de 20 octombrie a fiecărui an). Prin propunerea de modificare a Codului Fiscal în sensul extinderii termenului până la 31 decembrie și introducerea sintagmei “de regulă”, Finanțele vor să “legalizeze” atât documentul publicat pe site pe 31 decembrie prin care actualiza accizele la carburanți, cât și celălalt document, prin care actualizat nivelul celorlalte accize, publicat cu 2 luni întârziere, pe 12 decembrie 2019.
Totuși nu este clar ce se întmplă cu nivelul accizelor pentru acest an, potrivit actului normativ intrat luni în ședința de guvern, noile prevederi urmând a se aplica "începând cu anul 2020".
Companiile care comercializează carburanți au decis să respecte "indicația" Ministerului de Finanțe, anunțată în premieră de Profit.ro, și au ieftinit benzina și motorina cu doar 32 de bani/l (reducerea de acciză + TVA aferentă), și nu cu 45 de bani/l.