DNA acuză că Tăriceanu ar fi primit, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă

DNA acuză că Tăriceanu ar fi primit, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă
scris 8 nov 2018

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece”, arată procurorii DNA, potrivit News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, Tăriceanu ar fi primit mita indirect în perioada 2007-2008, când era premier.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizie: ștampila să fie eliminată ca obligație și pentru stat. Actele de stare civilă, contractele publice și orice alte documente oficiale - fără ștampilă CITEȘTE ȘI Decizie: ștampila să fie eliminată ca obligație și pentru stat. Actele de stare civilă, contractele publice și orice alte documente oficiale - fără ștampilă

În dosar sunt urmărite penal și alte persoane pentru complicitate la luare de mită.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. Tăriceanu poate fi însă urmărit penal doar dacă Senatul își dă acordul în acest sens.

Tăriceanu afirma miercuri seară că la Senat nu a fost primită vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale. El afirma că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne”. Declarația lui Tăriceanu venea  după ce televiziunile de știri au relatat că DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a președintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008), când ar fi cerut și primit 10% din valoarea contractelor Microsoft.

”Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operațiuni ce s-ar putea intitula «Salvați-l pe Lazăr». Un țăran în civil găsește o servietă prin câmp și le-o predă jurnaliștilor cu ochi albaștri. La câteva zile distanță se reîncălzește o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operațiuni este atât de ridicol că ar părea neserios și în filmele din seria «B.D. la munte și mare». Efectele în spațiul public sunt însă cât se poate de serioase, așa că vreau să fac câteva precizări importante”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

El precizează că nu a fost primită la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, așa cum se speculează în presă. ”În al doilea rând, presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere”, continuă el.

”În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, mai afirmă președintele Senatului.

Tăriceanu susține că știe că ”sunt unii «la butoane» care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne”.

viewscnt
Afla mai multe despre
calin popescu tariceanu
senat