Impozitul local este plătit, începând din 2016, pentru tot anul, indiferent dacă, pe parcursul acestuia, bunurile sunt vândute sau dacă mașinile sunt radiate din circulație, potrivit Codului fiscal. Până în acest an, taxa era datorată doar pentru lunile în care erau deținute în proprietate.
Codul fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede că, în cazul radierii din circulație a unui mijloc de transport, proprietarul încetează să datoreze impozitul, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. Prin urmare, chiar dacă mașina este radiată în luna februarie 2016, de exemplu, taxa trebuie plătită pentru tot anul 2016.
În vechiul Cod fiscal, valabil până la 31 decembrie 2015, proprietarul unui mijloc de transport înceta să mai datoreze taxa, de la data de întâi a lunii următoare celei în care îl radiase din circulație. Astfel, taxa era recalculată pe fracțiuni din an.
Prevederi similare sunt aplicate și în cazul celorlalte taxe locale, pentru clădiri, terenuri, mașini înstrăinate. Indiferent de momentul în care are loc vânzarea, taxa locală este datorată pentru tot anul.
CITEȘTE ȘI Vânzătorii de case și mașini vor plăti impozitul local pe tot anul, indiferent de luna în care a fost făcută tranzacțiaModificarea este în avantajul cumpărătorului, care va începe să plătească impozitul abia din anul următor celui în care a intrat în posesia bunului. Dacă în cazul transferului de proprietate, valoarea impozitului poate fi inclusă în preț, prin negociere, în situația radierii mașinilor, foștii proprietari nu mai au nicio variantă să-și recupereze banii.
„S-a introdus anualitatea plății pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren și impozitul pe mijloacele de transport, în sensul că impozitul este datorat pe întregul an fiscal de cel care are în proprietate bunul respectiv la data de 31 decembrie a anului anterior, chiar dacă bunul din proprietate este înstrăinat în anul fiscal curent. Aceste măsuri au fost cerute de structurile autorităților locale și au ca scop simplificarea modului de determinare a materiei impozabile și reducerea cheltuielilor de administrare”, se arată în expunerea de motive a Codului fiscal.