Decizie tacită în Senat - noua referință la calculul dobânzilor nu va fi aplicată și creditelor în derulare. Zamfir: ALDE va susține amendamentul la Camera Deputaților

Decizie tacită în Senat - noua referință la calculul dobânzilor nu va fi aplicată și creditelor în derulare. Zamfir: ALDE va susține amendamentul la Camera Deputaților
scris 6 mai 2019

Amendamentul aprobat de senatori în comisii, prin care noua referință pentru creditele în lei, calculată în funcție de tranzacții, ar înlocui ROBOR și în cazul creditelor în lei aflate în derulare nu a mai fost adoptat de Senat. Ordonanța în cauză, care fusese amendată astfel de senatorul ALDE Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit de Senat, prin depășirea termenului de dezbatere, fără a mai fi votată vreo modificare. Senatorul Zamfir a declarat pentru Profit.ro că grupul ALDE a decis acum ca amendamentul formulat la Senat să fie susținut în dezbaterea ordonanței din Camera Deputaților. 

Luna trecută, Senatul a discutat modificările aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019, prin care a fost amendată și taxa pe activele bancare. Senatorul Daniel Zamfir, membru al comisiei economice, a propus un amendament care a fost aprobat, în cele din urmă, în raportul final de adoptare al Comisiei de buget, deși președintele PSD al Comisiei, Viorel Arcaș, s-a abținut.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestor prevederi, noul indice ar urma să fie aplicat și creditelor în derulare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul de lege nu mai fost însă discutat în plenul Senatului, ocazie cu care ar fi fost discutat și amendamentul respectiv, iar termenul de adoptare tacită a OUG 19/2019 a fost 27 aprilie.

Acest lucru înseamnă că ordonanța va ajunge la dezbatere în Camera Deputaților fără nicio modificare, respectiv fără prevederea ca noul indice de calcul la dobândă să se aplice și creditelor în derulare.

”La nivelul grupului ALDE s-a luat decizia ca amendamentul să fie susținut de formațiunea noastră în dezbaterile de la Camera Deputaților”, a declarat pentru Profit.ro senatorul Daniel Zamfir. 

Finanțele anunță că noul indice se aplică și creditelor Prima Casă, fără să explice de ce, deși OUG 19/2019 a omis să modifice și legislația specială a programului, iar băncile aplică tot cu ROBOR CITEȘTE ȘI Finanțele anunță că noul indice se aplică și creditelor Prima Casă, fără să explice de ce, deși OUG 19/2019 a omis să modifice și legislația specială a programului, iar băncile aplică tot cu ROBOR

Guvernul a introdus, prin OUG 19, modificări la legile de protecție a consumatorilor ce vizează contractele de credit. Pentru creditele în lei contractate după 2 mai 2019, dobânda va fi compusă din marjă plus un indice de referință calculat exclusiv pe baza mediei ponderate zilnice a dobânzilor la tranzacțiile interbancare, publicată de BNR, pentru care mai apoi se face o medie aritmetică trimestrială, care se aplică trimestrului următor.

Acest indice este, de regulă, mai redus decât ROBOR la 3 și 6 luni (cele mai frecvente scadențe utilizate de către bănci pentru dobânzile variabile), în condițiile în care tranzacțiile pe care se bazează sunt în proporție de 90% pe termene foarte scurte – overnight până la o săptămână.

Senatorul Daniel Zamfir, membru al comisiei economice, propusese următorul amendament:

„(1) Prevederile articolului II și III intră în vigoare de la data de 2 mai 2019 și se aplică și creditelor acordate consumatorilor după această dată.

(2) Pentru echilibrarea riscurilro contractuale, prevederile art. II și III se aplică și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) (2 mai - n. red.). 

(3) În termen de 60 de zile, instituția de credit are obligația să propună debitorului adaptarea contractului. După expirarea acestui termen, prin notificarea debitorului, făcută în forma prevăzută de lege, efectele contractului sunt suspendate de drept, până la momentul adaptării contractului.

Articolele II și III sunt cele referitoare la noul mod de calcul al dobânzilor la lei, care modifică OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori și OUG 52/2016 privind creditele ipotecare.

Reprezentanții băncilor și opoziției au susținut ca modificarea contractelor să se facă ”prin acordul părților”, dar senatorii puterii au respins amendarea. 

Finanțele se împrumută de la populație prin titluri de stat și în luna mai. Sumele atrase au scăzut puternic, de la 700 milioane lei în februarie la 200 milioane lei în aprilie CITEȘTE ȘI Finanțele se împrumută de la populație prin titluri de stat și în luna mai. Sumele atrase au scăzut puternic, de la 700 milioane lei în februarie la 200 milioane lei în aprilie

Și Guvernul a vrut, inițial, să modifice contractele în derulare prin raportarea la noul indice de variație, însă a renunțat la intenție după discuțiile cu băncile, care au acuzat cheltuieli administrative ridicate cu modificarea a milioane de contracte.

Pe de altă parte, amendamentul lui Zamfir pare mai rău pentru bănci decât ce propuseseră Guvernul. Astfel, în forma adoptată de Comisia economică nu există precizarea expresă că marja fixă existentă acum în contracte se modifică (în sus) pentru a compensa diferența dintre ROBOR și noul indice și nici vreo prevedere privind implementarea automată prin acceptare tacită a actelor adiționale ce ar trebui să fie emise de către bănci, după expirarea termenului de transpunere.

Mai mult, ultimele două alineate din amendamentul lui Zamfir sugerează că băncile sunt obligate să-și convingă clienții să fie de acord cu noile modificări în termen de 60 de zile, altfel contractele vor fi suspendate. Dar consumatorii nu vor vedea niciun beneficiu imediat, adică rate mai mici, decât dacă marja băncii rămâne la același nivel din prezent, situație în care dobânzile ar scădea cu circa 0,5 puncte procentuale, potrivit calculelor de Profit.ro pe baza datelor din primul trimestru.

O dată cu adoptarea tacitîă a OUG 19 nu a fost adoptaă nicio altă preveder inclusă în comisii, și anume ca angajații firmelor cu activități de curățenie, precum măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii, dar și curățenia în anumite spații, dezinfecția și deratizarea, precum și angajații firmelor cu activități de extracție a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural, ca și pietre prețioase, să poată avea 10 ani impozit zero pe veniturile din salarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
crestere dobanda credite
oug 114
modificare oug 114
robor
modificare robor
credite in lei