DOCUMENT România s-a adresat direct guvernului SUA pentru a cumpăra avioane F-16 și așteaptă răspuns

DOCUMENT România s-a adresat direct guvernului SUA pentru a cumpăra avioane F-16 și așteaptă răspuns
scris 5 mai 2019

După ce a cumpărat în anii trecuți 12 avioane F-16 din Portugalia cu perspectiva preluării a încă 5 aeronave, România nu a mai găsit alte state NATO disponibile să vândă din dotarea proprie astfel de aeronave, deși a adresat tuturor statelor membre solicitarea. Având în vedere că și-a propus achiziția a încă 36 de avioane de luptă și în lipsă de alte soluții, Ministerul Apărării a adresat o cerere oficială Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru vânzarea unor aeronave F-16 de care americanii se pot dispensa, indică un document oficial analizat de Profit.ro.

De ce este important: În 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât în 2012 realizarea a 3 escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare. În acest scop, România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, în valoare de 628 milioane euro cu TVA, pentru achiziția a 12 avioane F-16. Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: În aceste condiții, România mai are de achiziționat un rest de 36 de avioane pentru completarea celor 3 escadrile propuse. Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat oficial în iulie 2018 că va vinde alte 5 avioane de vânătoare F-16 către România, dar și după ce acestea vor fi livrate, va rămâne un rest de 31 de avioane de luptă de care România are nevoie. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un document oficial al Ministerului Apărării relevă acum că, în acest scop, în perioada 2016-2018 au fost transmise scrisori de cereri de informații (RFI - Request fo Information) privind avioanele F-16 către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane tip F-16 MLU. 

Singura soluție fezabilă identificată pe termen scurt, însă, a constat în pachetul propus de Portugalia, care prevede achiziția a 5 avioane și upgrade la toate avioanele F-16 din dotare, pentru a răspunde unor cerințe noi de interoperabilitate stabilite la nivelul NATO, pe baza echipamentelor ce se vor achiziționa din SUA.

”Această soluție se află în faza de analiză-fundamentare în vederea elaborării și promovării documentelor de aprobare”, arată sursa citată.

ULTIMA ORĂ UiPath, unicornul fondat de români, devine cel mai valoros startup în domeniul inteligenței artificiale din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath, unicornul fondat de români, devine cel mai valoros startup în domeniul inteligenței artificiale din lume

Conform acesteia, pentru achiziția în continuare de aeronave F-16 similare cu cele deja achiziționate, Ministerul Apărării are în în vedere mai multe soluții, printre care chiar cumpărarea de aeronave din excedentul aviației SUA.

”În acest sens a fost trimisă o solicitare LOR for EDA (Letter for Request for Excess Defense Article), care este în curs de analizare la nivelul Guvernului SUA”, indică documentul oficial.

Potrivit acestuia, este avută în vedere și achiziția de motoare din excedentul mai multor state, iar în măsură în care va exista în viitor această oportunitate, cumpărarea de avioane F-16 de la alte state NATO.

”Precizăm că, în prezent, nu există avioane disponibile, iar pe măsură ce acestea vor deveni disponibile, se va analiza și resursa de zbor rămasă pentru utilizare”, explică Ministerul Apărării.

Acesta precizează, totodată, în documentul care este datat la mijlocul lunii aprilie, că ”până la această dată nu s-a primit niciun răspuns la solicitarea adresată SUA în ceea ce privește numărul avioanelor care ar putea fi transferate României” și prin urmare nu pot fi estimate costurile necesare.

DOCUMENT România s-a adresat direct guvernului SUA pentru a cumpăra avioane F-16 și așteaptă răspuns

Documentul citat arată că, în cazul programului de achiziții de avioane multirol F-16, va fi implicat Centrul de Mentenanță pentru Aeronave F-16, dezvoltat prin operatorul economic național de profil, Societatea Aerostar SA. 

Oameni de afaceri și specialiști din publicitate vor face pe banii lor un clip de promovare a României și-l vor oferi gratis ministerului Turismului. \ CITEȘTE ȘI Oameni de afaceri și specialiști din publicitate vor face pe banii lor un clip de promovare a României și-l vor oferi gratis ministerului Turismului. "Clipul actual e învechit și nu trezește niciun feeling"

Guvernul a aprobat în ultima parte a lunii septembrie a anului trecut o investiție în valoare totală de 1,672 miliarde de lei, cu tot cu TVA, în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață totală de circa 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a celor 5 noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române și găzduite la baza de la Câmpia Turzii. 

Profit.ro a relatat, la începutul anului, că cererea pentru avioane militare F-16 Fighting Falcon accelerează în întreaga lume grație noilor modele de producție și upgrade-urilor, potrivit unui director al gigantului american al industriei de apărare și securitate Lockheed Martin.

Astfel, Lockheed Martin a găsit noi clienți pentru platforma F-16, modelele upgradate Block 60 și Block 70, ca și pentru configurația F-16V, a declarat, pentru publicația de specialitate Janes.com, directorul de dezvoltare al companiei americane, Victor Torla.

Potrivit sursei citate, acești noi clienți reprezintă țări care anterior au utilizat variante mai vechi de F-16, cum ar fi România sau Iordania.  

Pentru modelul Block 70, cei mai recenți clienți sunt Bahrainul și Slovacia, iar autoritățile de la Washington negociază în prezent și cu Bulgaria vânzarea acestui model.

Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor CITEȘTE ȘI Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor

Fostul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, spunea în octombrie anul trecut că a discutat cu oficialii americani despre programul de achiziție a aeronavelor F-16 în vizita pe care a făcut-o în SUA, precizând că a primit asigurări că România va fi sprijinită în acest demers.

"S-a discutat (în SUA, n.r.) și despre programul F-16, pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. În primă instanță sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin și Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura e aceeași și este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare a armatei”, a declarat atunci Mihai Fifor.

viewscnt
Afla mai multe despre
f-16
avioane f-16
minister
aparare
cumparare
achizitie
aeronava
excedent
sua
nato
cerere
solicitare
guvern
document