Contracte pregătite pentru firmele de catering

Contracte pregătite pentru firmele de catering
scris 6 mai 2019

Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani vor putea beneficia de o masă gratuită și prin intermediul serviciilor de catering, nu numai prin intermediul cantinelor școlare, cum stabilește în prezent legea. În astfel de cazuri, acoperirea cheltuielilor cu serviciul de catering va fi asigurată din bugetele locale sau de la consiliile județene.

Noile prevederi sunt cuprinse într-un proiect legislativ, inițiat la începutul anului de către parlamentari social-democrați și cu privire la care Guvernul a transmis recent că îl susține. În aceste condiții, proiectul ar putea fi adoptat în cursul acestui an.

Prin măsura propusă, inițiatorii susțin că va fi dezvoltat învățământul profesional și tehnic, dând o nouă perspectivă de viitor tinerilor, conducând la diminuarea abanadonului școlar și acoperirea nevoilor investitorilor pe piața de muncă.

”Susținerea elevilor pentru a putea urma această formă de învățământ este deosebit de importantă, deoarece un procent semnificativ de elevi provine din localități aflate la distanțe mari de unitățile școlare furnizoare de învățămțnt profesional și tehnic, localități de unde elevii nu ar putea ajunge la școală din lipsa unei rețele de transport în comun sau a costurilor mari. Astfel, se impune necesitatea cazării elevilor și asigurarea hranei acestora”, arată inițiatorii.

Alocațiile pentru copii vor fi plătite din această lună la un nivel majorat. Noile sume CITEȘTE ȘI Alocațiile pentru copii vor fi plătite din această lună la un nivel majorat. Noile sume

În prezent, Legea educației prevede că ”elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum 3 ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare”. 

Autorii proiectului subliniază însă că multe dintre unitățile școlare din învățământul profesional și tehnic nu dețin internate și cantine proprii și nici nu pot asigura aceste servicii elevilor la internate si cantine școlare, din lipsa acestora în zona respectivă sau din lipsa mijloacelor de transport necesare pentru a deplasa elevii la aceste internate sau cantine școlare. Prin urmare, actuala reglementare nu permite unităților școlare profesionale și tehnice să fie o variantă atractivă pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Pentru a facilita asigurarea mesei gratuite și a încuraja cât mai mulți elevi să aleagă o astfel de instituție la care să își urmeze studiile, inițiatorii propun modificarea Legii educației naționale în privința asigurării mesei gratuite doar prin intermediul cantinelor școlare, dar și introducerea unei noi posibilități de a asigura această facilitate, prin servicii de catering.

”Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani pot beneflcia de masă gratuită în căminele școlare sau prin servicii de catering și de cazare gratuită în internatele școlare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene, prin decizii proprii”, este modificarea propusă.

Guvernul a transmis autorilor că susține adoptarea inițiativei legislativă deoarece ”oferă o alternativă facilă pentru asigurarea mesei gratuite”, având în vedere că funcționarea cantinelor școlare presupune resurse financiare, umane și logistice însemnate, precum și faptul că numărul cantinelor școlare poate fi redus în comparație cu numărul unităților de învățământ profesional și tehnic. 

Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor CITEȘTE ȘI Marilor magazine le poate fi interzisă vânzarea anumitor alimente în apropierea caselor de marcat. LISTA produselor

”Cazarea și masa gratuită oferită elevilor din unităților de învățământ profesional și tehnic ar putea contribui la resuscitarea acestui segment al învățământului românesc, putând genera efecte pozitive pentru piața muncii, dar ar putea, în același timp, să contribuie și la reducerea absenteismului și al abandonului școlar”, consideră Executivul.

Acesta nu este însă de acrod cu formularea: ”Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii”.

”Prin modificarea preconizată în inițiativa legislativă, norma ar dobândi un caracter imperativ, instituindu-se practic o grevare a bugetelor locale/județene”, arată Guvernul, care nu vrea astfel să oblige autoritățile locale să asigure cheltuielile cu masa elevilor.

Executivul propune reformularea prevederii menționate astfel: ”Cheltuielile pentru cazarea şi masa acestora se pot asigura, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație în bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor sau ale județelor, după caz, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale acestora”.

Guvernul argumentează că astfel nu va fi adusă atingere regimului general al autonomiei locale, întrucât decizia cu privire la necesitatea și oportunitatea acordării gratuității pentru masă și cazare va aparține autorităților deliberative de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, prin raportare la resursele financiare aflate la dispoziția acestora.

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
catering
masa
firme
elevi
invatamant
profesional
tehnic
cantina
proiect
lege
parlament
guvern