ANAF va transmite contribuabililor, odată cu veniturile aferente anului 2025, Declarația unică precompletată, cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform unei ordonanțe de urgență care este aprobată azi de Guvern.
”Preluăm azi soluții rezultate din consultările noastre cu mediul de afaceri pentru reducerea birocrației și simplificăm procedurile administrative în cazul românilor ce obțin venituri extrasalariale. Folosim un formular digital precompletat, ca să ușurăm astfel munca tuturor”, a spus premierul Ciolacu, care a anunțat adoptarea măsurii.
DOCUMENTUL PREGĂTIT ACUM POATE FI VĂZUT AICI
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Va fi eliminată obligația de a depune în anul curent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.
În plus, se va elimina obligația depunerii în anul curent a Declarației unice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părți. În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
CITEȘTE ȘI Bonurile fiscale pentru plata cu cardul vor fi eliberate doar la solicitarea clientului - măsură avizatăRomânii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din chirii vor avea au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent. În situația în care bunul este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemnează proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație.