Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari față de anul trecut

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari față de anul trecut
scris 30 ian 2018

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 123,11 milioane lei (27,35 milioane euro) cu peste 60% mai mult decât în anul anterior, când sancțiunile s-au ridicat la 76,8 milioane lei, arată raportul publicat marți de instituție.

La nivelul anului trecut, au fost sancționate 156 de companii sau asociații, din care 33 au recunoscut încălcarea legii și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. De asemenea, o companie (AEM SA) a aplicat la programul de clemență, aducând dovezi ce au condus la soluționarea cazului, și a beneficiat de imunitate la amendă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru prima dată, Consiliul Concurenței a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cea mai mare amendă aplicată anul trecut este de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro), asupra a șase companii pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializării contoarelor și echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Alte 33 de companii și patru asociații au fost amendate cu 23,42 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) pentru fixarea prețului minim, respectiv facilitarea fixării prețului minim pe piața serviciilor de pază. În plus, cu 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) au fost amendate Intrarom și Siveco pentru trucarea unei licitații publice organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

În 2017, au fost declanșate 19 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu 31,5% mai multe față de anul precedent.

”În același timp, comparativ cu ceilalți ani, în 2017 s-au înregistrat cu șase mai multe față de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigațiilor declanșate s-a dublat”, arată raportul autorității de concurență.

Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro

Investigațiile vizează, printre altele, piața leasingului financiar și a creditelor de consum, serviciilor de distribuție a gazelor naturale și a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviație, mașini și utilaje agricole, semnalizare rutieră.

Cele mai multe investigații deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigații privind abuzul de poziție dominantă (cinci).

Autoritatea de concurență a finalizat în anul anterior 18 investigații, dintre care 78% vizează sectoare cheie: energie, licitații, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi) etc.

O treime din cazurile finalizate au avut ca obiect cartelurile, iar 22,2% din cazurile finalizate au vizat înțelegerile verticale.

La sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței avea în derulare 36 de investigații privind posibila încălcare a legii concurenței, cu una mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Peste 47% dintre investigațiile în desfășurare la 31 decembrie 2017 vizau înțelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziție dominantă.

În 2017, s-au declanșat patru anchete sectoriale (comercializarea cu amănuntul a carburanților, comercializarea sării pentru deszăpezire, iluminat public, alimentare cu apă și canalizare), și au fost finalizate tot patru (producția și distribuția de medicamente, gestionarea resurselor de apă de suprafață, comunicații electronice multiplay, piața serviciilor de asistență medicală și activitățile conexe acesteia).

La sfârșitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârșitul anului 2016.

În 2017 s-au desfășurat 22 de astfel de inspecții inopinate la 135 de sedii și puncte de lucru, comparativ cu 2016, când s-au organizat 13 de astfel de acțiuni la 68 de sedii.

Anul trecut a avut loc totodată prima inspecție inopinată efectuată de Consiliul Concurenței din România pe teritoriul unui alt stat membru UE (Marea Britanie), cu sprijinul Autorității Naționale de Concurență, investigația privind posibilă înțelegere pe piața asigurărilor de aviație.

Autoritatea de concurență, pe parcursul anului 2017, a emis 60 de decizii privind notificările concentrări economice, cu trei mai puține față de anul trecut.

Din cele 60 de tranzacții analizate, patru au fost autorizate cu anumite condiții.

Consiliul Concurenței a avut calitate procesuală în 189 dosare privind concurența, față de 173 în 2016.

Procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, favorabile Autorității de Concurență, este 100% pentru al treilea an consecutiv.

Curtea de Apel București a menținut 72% dintre amenzile contestate în 2017.

Consiliul Concurenței a analizat 103 de acte normative din punct de vedere al incidenței cu reglementările din domeniul de ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformității cu reglementările europene în domeniu pentru 101 măsuri de ajutor de stat și de minimis, ce implică fonduri europene și naționale în valoare totală de 3,12 miliarde euro.

În 2017, Consiliul Concurenței a elaborat 176 de avize, opinii și puncte de vedere, cu 65 mai puține  decât în anul anterior.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a generat peste 1 miliard de euro economii pentru cetățenii români, arată un studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurență din România asupra zece industrii-cheie din economia națională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și respectiv profesii liberale.

Au fost declanșate 345 investigații.

Autoritatea a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane euro, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, 294,16 milioane euro. Peste 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, și doar 1% pentru omisiunea notificării unei tranzacții.

Bugetul Autorității de concurență, în cei 20 de ani de funcționare, este de aproximativ 158,7 milioane euro. Trebuie menționat că, în 2004, Oficiul Concurenței a fost preluat de Consiliul Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi