CONFIRMARE Banca Centrală Europeană îi bate dur obrazul lui Teodorovici pentru că nu a fost consultată în privința "taxei pe lăcomie", ceea ce încalcă normele UE: "Risc de impact substanțial asupra sistemului bancar"

CONFIRMARE Banca Centrală Europeană îi bate dur obrazul lui Teodorovici pentru că nu a fost consultată în privința "taxei pe lăcomie", ceea ce încalcă normele UE: "Risc de impact substanțial asupra sistemului bancar"

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, preluând președinția ECOFIN. Sursă foto: Președinția română a Consiliului UE

scris 13 feb 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) îi atrage atenția ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, printr-o scrisoare, că Guvernul de la București avea obligația, potrivit legislației UE, să consulte BCE înainte de adoptarea OUG 114/2018, care prevede introducerea taxei pe activele bancare indexată la indicele ROBOR, și avertizează că "riscul ca taxa să aibă un impact substanțial asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus".

Scrisoarea, semnată de Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, este datată 5 februarie 2019, iar o copie a acesteia a fost remisă și guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 15 ianuarie, Profit.ro scria în exclusivitate că BCE analiza la acel moment prevederile OUG 114 și urma să decidă dacă va publica un aviz asupra noii taxe, în condițiile în care Guvernul nu îi înaintase o solicitare în acest sens înainte de adoptarea OUG.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
RCA ar trebui să aibă opțiunea de răscumpărare în cazul vânzării mașinii CITEȘTE ȘI RCA ar trebui să aibă opțiunea de răscumpărare în cazul vânzării mașinii

"BCE nu a fost consultată asupra acestui subiect, dar analizează în prezent cazul și va decide dacă va publica sau nu un aviz", declarau luna trecută surse apropiate situației, pentru Profit.ro.

În scrisoarea lui Mersch către Teodorovici se afirmă că BCE a fost informată că, la data de 28 decembrie 2018, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, introducând, la capitolul IV, o nouă taxă pe activele financiare, OUG nr. 114/2018 intrând în vigoare la data de 29 decembrie 2018.

"În conformitate cu articolul 127 alineatul (4) și cu articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și cu articolul 2 alineatul (1) din Decizia 98/415/CE a Consiliului din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectele de reglementare („Decizia 98/415/CE a Consiliului”), autoritățile naționale trebuie să consulte BCE cu privire la orice proiect de reglementare din sfera sa de competență, inclusiv, în special, normele aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea au o influență substanțială asupra stabilității instituțiilor și piețelor financiare", se arată în document.

LeBron James rămâne cel mai bine plătit bachetbalist din lume CITEȘTE ȘI LeBron James rămâne cel mai bine plătit bachetbalist din lume

Potrivit sursei citate, Îîn conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415/CE a Consiliului, BCE ar trebui consultată în timp util, astfel încât autoritatea care face propunerea legislativă să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie pe fond.

"BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr.114/2018. BCE nu a fost consultată nici asupra proiectului inițial al OUG nr. 114/2018. În plus, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de o evaluare din partea Guvernului României a impactului taxei asupra sectorului bancar. In absența acestei evaluări, riscul ca taxa să aibă un impact substanțial asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus", îi scrie Yves Mersch lui Eugen Teodorovici.

În acest context, Banca consideră că această omisiune constituie un caz de nerespectare de către autoritățile române a obligației de a consulta BCE cu privire la proiectele naționale de reglementare, contrar articolului 127 alineatul (4) și articolului 282 alineatul (5) TFUE, precum și articolului 2 alineatul (1) din Decizia 98/415/CE a Consiliului.

Bugetul SRI, diminuat cu 150 de milioane de lei de Comisiile de buget-finanțe CITEȘTE ȘI Bugetul SRI, diminuat cu 150 de milioane de lei de Comisiile de buget-finanțe

"În viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia ca Guvernul României să acorde atenția cuvenită observațiilor de mai sus și să își îndeplinească obligația de a consulta BCE cu privire la proiectele de reglementare", conchide BCE.

Banca Națională a României discută cu Guvernul mai multe variante prin care taxa bancară să fie modificată. Este discutată inclusiv o nouă formulă de calcul a indicelui ROBOR, bazată pe tranzacții, nu pe cotații, și o variantă este taxarea băncilor în funcție de marja netă, spune prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că este imperativă dezlegarea taxei de ROBOR, fiind un atac la independența BNR, dar a solicitat și scoaterea titlurilor de stat, a creditelor Prima Casă și a rezervelor minime obligatorii din baza impozabilă. Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune și el că formula curentă a taxei „nu este de dorit”.

„Taxarea activelor și mai ales taxarea activelor la grămadă – în activele bancare se regăsesc și rezervele minime obligatorii, pe care băncile le fac la BNR să păstreze un minim de lichiditate, pentru că prin bănci se fac plățile în economie. S-a pus taxă foarte mare și pe titluri de stat, adică împrumuturile pe care le ia statul român. Și pe Prima Casă de exemplu Între propunerile BNR de îmbunătățire este nu numai dezlegarea de ROBOR, dar și scoaterea cel puțin a acestor trei active din procesul de taxare. Ordonanța 114 așa cum este descurajează creditarea, va descuraja și mai mult ratele la depozite”, spune guvernatorul.

CONFIRMARE Banca Centrală Europeană îi bate dur obrazul lui Teodorovici pentru că nu a fost consultată în privința
CONFIRMARE Banca Centrală Europeană îi bate dur obrazul lui Teodorovici pentru că nu a fost consultată în privința
CONFIRMARE Banca Centrală Europeană îi bate dur obrazul lui Teodorovici pentru că nu a fost consultată în privința
viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe lacomie
taxa pe banci
taxarea bancilor
impozitarea bancilor
taxa pe active bancare
robor
banca centrala europeana
bce
bnr
mugur isarescu
eugen teodorovici
oug 114