BERD și IFC ies la atac și critică "taxa pe lăcomie" într-o scrisoare comună adresată Guvernului României

BERD și IFC ies la atac și critică "taxa pe lăcomie" într-o scrisoare comună adresată Guvernului României
scris 12 feb 2019

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, au ieșit oficial împotriva taxei pe activele bancare, introdusă de Guvernul României la finele anului trecut, și, într-o mutare neobișnuită, au trimis o scrisoare comună autorităților de la București în care își exprimă îngrijorările în legătură cu așa-numita "taxă pe lăcomie".

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România și, din 2001, acționar la Banca Transilvania, a doua bancă din sistemul bancar românesc, cu o participație de 11%. În vară, BERD a intrat și în acționariatul Piraeus Bank România cu o cotă de 19%.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a menționat luni, într-o conferință de presă, scrisoarea trimisă de cele două instituții.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cei de BERD au o problemă majoră, deoarece în cazul Băncii Transilvania, spre exemplu, zeci sau chiar sute de acționari mai mici au intrat în acționariat pe baza credibilității lor. Când au văzut ce s-a întâmplat pe bursă, au început să pună întrebări celor care au promovat ideea că România are o legislație stabilă, responsabilă, predictibilă", a spus Isărescu.

Isărescu, reacție neașteptat de dură după afirmațiile lui Vâlcov și Zamfir: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR. Despre Vâlcov: Ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ! CITEȘTE ȘI Isărescu, reacție neașteptat de dură după afirmațiile lui Vâlcov și Zamfir: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR. Despre Vâlcov: Ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ!

O purtătoare de cuvânt a BERD a confirmat, pentru Reuters, informațiile privind scrisoarea oficială trimisă Guvernului: "Confirmăm că am trimis o scrisoare împreună cu IFC pe 1 februarie. Nu discutăm public conținutul corespondenței cu autoritățile și nu avem alte comentarii la momentul actual".

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit OUG 114, activele băncilor ar urma să fie taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
taxa pe lacomie
critici gruvern
berd și ifc
isarescu
banca transilvania