Ce se întâmplă cu încasările statului din TVA - Datele Guvernului arată o creștere de 4% a veniturilor, un procent care nu reflectă realitatea colectării de TVA

Ce se întâmplă cu încasările statului din TVA - Datele Guvernului arată o creștere de 4% a veniturilor, un procent care nu reflectă realitatea colectării de TVA
scris 29 iun 2018

Veniturile brute colectate din TVA de către stat au crescut în primele 5 luni ale anului cu 11,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 29,2 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Datele privind veniturile nete, singurele raportate de Ministerul Finanțelor în executia bugetară pentru ianuarie-mai, arată pentru această perioadă o creștere de numai 4%, la 22 de miliarde de lei.

Dacă, pe brut, venitul din TVA a fost mai mare cu 3 miliarde de lei, pe net statul a rămas cu un plus de numai 837 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernanții contează pentru tot anul în curs pe venituri din TVA de 61,3 miliarde de lei, comparativ cu 53,5 miliarde de lei anul trecut.

De ce este important: Întârzierea rambursărilor de TVA peste termenul legal permite Guvernului să mascheze situația reală a deficitului bugetar într-un anumit moment al anului, prin amânarea mai mult decât permite legea a restituirii unor sume de TVA către firmele din sectorul privat.

Mai este important: Întârzierile acestea la restituirea TVA afectează mediul privat, întrucât o firmă care nu-și primește la timp banii datorați de stat va avea, la rândul ei, probleme să-și plătească la timp furnizorii. Cu cât fenomenul este mai amplu, cu atât generează blocaje mai mari în economie.

Unde sunt banii

Din TVA colectată de 29,2 miliarde de lei în ianuarie-mai, statul a rambursat/compensat firmelor TVA de 7,44 miliarde de lei în primele 5 luni ale anului, cu 2,1 miliarde de lei mai mult raportat la primele 5 luni de anul trecut.

Suma totală rambursată, adică restituită firmelor, a urcat cu circa 40%, greu de justificat doar pe baza creșterii economice.

Deși este îmbucurător că datele despre colectarea TVA nu sunt atât de slabe pe cât le reflectă cifrele oficiale, este îngrijorator că banii nu se regăsesc în bugetul Guvernului.

Date Profit.ro: Veniturile din TVA încep să-și revină în luna mai, dar ar putea fi prea târziu pentru ținta de colectare pe întregul an CITEȘTE ȘI Date Profit.ro: Veniturile din TVA încep să-și revină în luna mai, dar ar putea fi prea târziu pentru ținta de colectare pe întregul an

De ce face Guvernul rambursări atât de mari

Ministerul Finanțelor nu face publice în mod regulat date despre rambursări și nici nu explică motivele pentru care acestea înregistrează variații atât de mari, afectând astfel și cifrele despre execuția bugetară, cum ar fi deficitul.

O explicație pentru faptul că veniturile nete la TVA au început să-și revină abia din luna mai găsim însă în cifrele publicate periodic de Fisc.

Profit.ro a scris în urmă cu peste o lună, citând date ANAF, că rambursările de TVA aflate în întârziere (adică cu termenul legal de rambursare depășit) la finele anului trecut le-au depășit cu mult pe cele de la finele anului 2016, de peste trei ori ca număr și cu 60% ca valoare. Ambii indicatori sunt la cel mai ridicat nivel începând din 2013.

Numărul de deconturi cu termen de soluționare depășit se situa, la sfârșitul anului trecut, la 4.468, față de 1.354 în 2016, iar valoarea acestora era de 2,43 miliarde de lei, față de 1,54 miliarde de lei.

Trebuie precizat că, pe fondul creșterii activități economice și a consumului, a crescut și numărul de cereri la ANAF pentru rambursări de TVA, dar și că Agenția funcționează cu un deficit de personal de circa 10%. Numărul de solicitări de deconturi aflate la finele anului trecut în termenul legal a fost de 11.300, cu 60% mai mare decât în decembrie 2016, iar valoarea acestora s-a situat la 2,6 miliarde, cu 30% mai mare.

Acumularea de întârzieri la rambursarea de TVA pe finalul anului trecut și normalizarea situației la începutul acestui an au permis Guvernului să-și mute o parte semnificativă din cheltuielile de anul trecut în primele luni din acest an, iar această inginerie fiscală a ajutat Guvernul să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3% admisă în UE.

Deficitul bugetar, respectiv cu cât a cheltuit statul mai mult decât a avut venituri, s-a situat anul trecut la 24,26 miliarde de lei, reprezentând 2,88% din PIB.

1 miliarde de lei este echivalent cu 0,12% din PIB (pentru anul 2017).

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
buget
venituri
rambursari