Membrii Uniunii Europene au aprobat cea mai amplă reformă a normelor comunitare privind TVA din ultimii 25 de ani, prin care se urmărește reducerea fraudelor transfrontaliere și a birocrației, a anunțat Comisia Europeană vineri.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noile norme, prezentate în toamna anului trecut, vor consolida cooperarea între statele UE, permițându-le să combată mai rapid și mai eficient frauda în domeniul TVA, inclusiv în cazul fraudei care are loc în mediul online, arată Comisia.
Prin pachetul legislativ convenit astăzi, sistemul de TVA actual din UE va fi modificat fundamental, prin impozitarea vânzărilor de bunuri dintr-o țară a UE în alta în același mod ca a vânzărilor de bunuri în interiorul unui stat membru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Se va apela într-o mai mare măsură la sisteme informatice care vor înlocui prelucrarea manuală a datelor. Totodată, informațiile privind TVA-ul și datele operative referitoare la grupurile infracționale organizate implicate în cele mai grave cazuri de fraudă în domeniul TVA vor fi transmise în mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE.
“În fine, îmbunătățirea coordonării activităților de anchetare între administrațiile fiscale și autoritățile de aplicare a legii la nivel național și la nivelul UE vor garanta faptul că această activitate infracțională cu evoluție rapidă va fi monitorizată și abordată mai rapid și mai eficient”, potrivit Comisiei.
Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Punerea în aplicare a fost însă amânată pentru 1 ianuarie 2020, “întrucât implementarea accesului automat la informațiile colectate de către autoritățile vamale și la datele privind înmatricularea vehiculelor vor necesita noi evoluții tehnologice”, arată Comisia.
CITEȘTE ȘI Decizie: TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Noua cotă va fi aplicată de anul viitorNoul pachet legislativ este concentrat în jurul a patru piloni principali:
Combaterea evaziunii – TVA va fi acum perceput în tranzacțiile transfrontaliere dintre companii. În prezent, acest tip de tranzacții este exceptat de la TVA și asigură o breșă pentru agenții economici incorecți să colecteze TVA și ulterior să dispară fără să transfere acești bani statului.
Ghișeul Unic (One Stop Shop) – Va fi mai simplu pentru companii care vând în alte state membre să-și îndeplinească obligațiile legate de TVA ca urmare a unui Ghișeu Unic. Comercianții vor putea să depună declarații și să facă plăți folosind un portal online unic în limba proprie, după aceleași reguli și formate administrative ca în propria țară. Statele membre își vor plăti ulterior TVA între ele direct, așa cum este cazul acum pentru vânzările de e-servicii.
Taxare la nivelul din țara consumatorului – o schimbare către princpiul "destinației", conform căruia suma finală de TVA este plătită mereu statului membru în care se află consumatorul final și este percepută la rata din țara respectivă. Acesta este un angajament de mai mult timp al CE, susținut de statele membre. Este deja în vigoare pentru vînzarea de servicii online (e-servicii).
Mai puțină birocrație – simplificarea regulilor privind facturarea, permițând vânzătorilor să pregătească facturi conform regulilor din propria țară chair atunci când trazacționează transfrontalier. Companiile nu vor mai fi nevoite să pregătească o listă de tranzacții transfrontaliere pentru autoritățile fiscale.
De asemenea, este introdusă, în premieră, noțiunea de persoană impozabilă atestată – o categorie de întreprinderi de încredere, care vor beneficia de norme mai simple și mai rapide.
Potrivit Comisiei, reforma regulilor TVA va reduce cu 80% pierderile din neîncasarea TVA la tranzacțiile transfrontaliere, pierderi estimate la circa 50 miliarde de euro pe an.
Pierderile totale la nivelul României din TVA neîncasat s-au ridicat, potrivit celor mai recente date publicate de Comisie, la 7,66 miliarde de euro în 2015, astfel că impactul reformei propuse de CE ar putea aduce Guvernului de la București sume mari de bani.