Câștigul salarial mediu net a scăzut

Câștigul salarial mediu net a scăzut

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:30

Câștigul salarial mediu net a scăzut în luna august cu 84 lei (-1,6%), la 5.158 lei, față de luna iulie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei).

”În luna august 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.443 lei, cu 137 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2024. Câștigul salarial mediu net a fost 5.158 lei, în scădere cu 84 lei (-1,6%) față de luna iulie 2024. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei)”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News
Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA CITEȘTE ȘI Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 108,3% în luna august 2024 față de luna august 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 98,2% în august 2024 față de luna iulie 2024. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 248,7%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2024.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

August 2024 comparativ cu iulie 2024

În luna august 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2024, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție, încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: 23,7% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 11,2% în transporturi aeriene; între 7,5% și 9% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii); între 4% și 6% în tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activități de servicii anexe extracției, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea echipamentelor electrice; între 2,5% și 4% în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), alte activități industriale n.c.a., captarea, tratarea și distribuția apei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicații, fabricarea substanțelor și a produselor chimice.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, de fidelitate sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Rata anuală a inflației a coborât la 4,62%. Serviciile poștale și transportul aerian s-au scumpit cel mai mult CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a coborât la 4,62%. Serviciile poștale și transportul aerian s-au scumpit cel mai mult

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii; între 2% și 3,5% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare; între 1% și 2% în hoteluri și restaurante, alte activități extractive, fabricarea băuturilor, industria alimentară, transporturi pe apă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-1,4%), respectiv în învățământ (-0,7%).

Câștigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+1,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins