Tichetele cadou și cadourile sunt neimpozabile pentru toți angajații, potrivit Codului fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Anterior, scăpau de impozitare doar cadourile în bani sau în natură oferite copiilor, de Crăciun, Paști și 1 iunie, precum și angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Noul Cod fiscal prevede că nu sunt impozabile cadourile și tichetele cadou "oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase", precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, dacă valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie, nu depășește 150 lei.
Totodată, aceeași lege stabilește că aceste avantaje, în aceleași condiții de acordare, nu intră nici în baza de calcul al contribuțiilor sociale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, cadourile și tichetele cadou nu sunt impozitate dacă:
- sunt oferite de angajatori salariaților și copiilor minori ai acestora cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase
- sunt oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie
- valoarea pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie, nu depășește 150 lei
Pentru angajatori, cadourile sunt considerate cheltuieli sociale și sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile. Plafonul a fost majorat de la 2%, cât era până anul trecut.
Până anul acesta, tichetele cadou erau considerate avantaje impozabile și erau impozitate cu 16%, indiferent de destinatie și cuantum, dar nu erau incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale. Erau neimpozabile doar cadourile date în beneficiul copiilor cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.