Asociația Consultanților pentru Accesarea Fondurilor Europene avansează măsuri de simplificare a procesului de gestiune a programelor de finanțare din bani UE

Asociația Consultanților pentru Accesarea Fondurilor Europene avansează măsuri de simplificare a procesului de gestiune a programelor de finanțare din bani UE
scris 3 oct 2018

Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va propune autorităților de management și Ministerului Fondurilor Europene măsuri concrete pentru simplificarea procesului de gestiune a programelor, prin simplificarea procedurilor în implementarea proiectelor, pe zona de achiziții, de decontări sau prin reducere a unor termene, a declarat miercuri pentru News.ro președintele ACRAFE, Radu Onofrei.

”De regulă, în multe programe există un termen foarte scurt pe care beneficiarul îl are la dispoziție ca să răspundă la o solicitare, la transmiterea unor documente, care poate varia de la o zi la cinci zile, dar în contrapartidă autoritatea nu are niciun termen. Și poate să răspundă și în trei luni de zile. Sunt situații în care un proiect, odată aprobat, toate documentele pentru contractare depuse, pot trece cinci-șase luni până când documentele parcurg circuitele în vederea avizării și se semnează contractul de finanțare. Toți acești timpi care nu sunt reglementați și nu pot fi respectați conduc la o prelungire a termenelor și la reducerea gradului de absorbție”, spune președintele ACRAFE.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a vorbit de două tipuri de provocări cu care se confruntă firmele care doresc să acceseze fonduri europene: probleme specifice fiecărui program și probleme de sistem.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Date Profit.ro - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori CITEȘTE ȘI Date Profit.ro - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori

”Dacă vorbim de problemele generale, sistematice, în primul rând nu există predictibilitate, nu există un calendar clar și de regulă nu se respectă acest calendar al lansărilor. De multe ori, se întâmplă ca, din cauza unor amânări a lansării unui program să se lanseze programul cu depunere peste cinci zile sau peste o săptămână sau peste o lună, lucru care nu permite unui beneficiar să își pregătească un proiect așa cum ar trebui și, din cauza perioadei scurte pentru pregătirea unui proiect, pot apărea probleme la implementare”, spune Onofrei.

În ceea ce privește problemele la nivel de programe, el vorbește de lipsa de corelare între proceduri, ghiduri, proceduri contractuale, modificări legislative care apar de-a lungul timpului, ce fac să prelungească perioada de implementare a unui proiect sau momentul până la care se pot face efectiv plățile.

”Sunt multe situațiile în care un proiect, fie că vorbim de o autoritate publică sau de un beneficiar privat, poate să treacă și un an de zile fără să se poată face plăți sau decontări, ceea ce reduce gradul de absorbție la nivel de programe”, a adăugat Onofrei.

Asociația Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) a fost înființată în anul 2008 și reprezintă 59 de companii autohtone de consultanță, ale căror portofolii însumează peste 4 miliarde de euro, reunind peste 1.000 de consultanți cu experientă în elaborarea de proiecte atât în perioada de pre-aderare cât și în perioada de post-aderare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri
consultanti
firme