Antifrauda intră în control pe piața combustibilului, la cererea ministrului Finanțelor. Statul acuză creșteri "nejustificate" de prețuri, deși pentru prețurile la carburanți nu există plafonări. Demersul autorităților pare a fi unul populist

Antifrauda intră în control pe piața combustibilului, la cererea ministrului Finanțelor. Statul acuză creșteri "nejustificate" de prețuri, deși pentru prețurile la carburanți nu există plafonări. Demersul autorităților pare a fi unul populist
scris 10 mar 2022

Direcția Generală Antifraudă Fiscală(DGAF), din cadrul ANAF, demarează o amplă acțiune de verificare a pieței combustibilului din România, la solicitarea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, solicitare transmisă în baza dispoziției date de prim-ministrul Nicolae Ciucă, privind activarea imediată a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificatã a prețurilor la carburanți. Anunțul Ministerului Finanțelor privind inițierea controalelor nu explică cum poate fi majorarea unui preț justificată sau nu, în contextul în care pe piața carburanților nu există plafonări ale prețurilor. Antifrauda derulează controale împreună cu ANPC și Consiliul Concurenței, iar acțiunile pe care le poate întreprinde par a fi cel mult de suport pentru aceste două instituții.

Demersul autorităților pare a fi unul populist, respectiv pentru a arăta că nu asistă indiferent la creșterea prețurilor, deși ceea ce pot controla și sancționa este doar o eventuală încălcare a legislației în privința plății taxelor sau a concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

"În baza dispoziției date de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucã, privind activarea imediatã a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificatã a prețurilor la carburanți, ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu, a solicitat Direcției Generale Antifraudã Fiscalã (DGAF), din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (ANAF), demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului din România, conform atribuțiilor legale", potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Echipele DGAF, alãturi de comisari din cadrul ANPC și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, vor verifica întreg lanțul comercial, adicã atât stațiile de vânzare a carburanților, cât și distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum și companiile implicate. Acțiunea se va desfãșura în toatã țara cu un numãr inițial de 100 de echipe, iar efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcție de informațiile obținute și de situația din teren.

Ulterior, ministrul Finanțelor a transmis, într-o declarație pe Facebook, că verificările derulate de Antifraudă și celelalte instituții vor viza modul în care s-a construit prețul, atitudine sau elemente de speculă și comportamentul și conduita comercianților văzută ieri de toată lumea.

"Guvernul României, implicit și Ministerul Finanțelor, nu tolerează și nu va tolera manipularea de piețe, distorsiuni în cadrul acestora, practici inadecvate sau incorecte, mai ales în situația economică complicată prin care trecem. Am fost profund revoltat de ceea ce am văzut ieri pe piața combustibilului, mai ales în contextul în care barilul a scăzut ieri cu 20 de dolari. Drept pentru care, din dispoziția premierului, încă de aseară, echipele din cadrul direcției Antifraudă Fiscală a ANAF, demarează controale ample împreună cu comisarii de la ANPC și reprezentanți ai Consiliului Concurenței la tot lanțul de comercializare din piața combustibilului. Controalele vor viza modul în care s-a construit prețul, atitudine sau elemente de speculă și comportamentul și conduita comercianților văzută ieri de toată lumea. Așa cum am promis, Guvernul va proteja economia și cetățenii României în această situație complicată generată de conflictul din Ucraina. Îndemn cetățenii și antreprenorii la calm și încredere că autoritățile își vor face treaba, iar pe cei care au greșit îi asigur că sancțiunile vor fi aplicate ferm și la nivelul maxim", a delcarat Câciu.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat anterior, după o ședință cu șefii mai multor instituții de verificare și control, că nu va permite nimănui să profite de situația actuală, generată de conflictul armat din Ucrana, încât să se ajungă la ”creșterea nejustificată a prețului la carburanți”.

”Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii, de a-și proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina.  Nu voi permite nimănui să profite de această situație, pentru ca, din lăcomie sau alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor”, a afirmat premierul NIcolae CIucă, citat de News.ro. Premierul a precizat că ”instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care înclalcă legea”. 

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Cel mai probabil, Antifrauda va verifica antrepozitele și va aduna informații pentru Consiliul Concurenței, cum ar fi prețul de intrare în antrepozit, eventuale modificări și prețul la care a fost scos combustibilul din antrepozit. De asemenea, ar putea face și unele măsurători de specialitate la bazinele de combustibili. Aceste date vor fi furnizate celorlalte instituții implicate în control. Acestea sunt doar informații pentru terți și singurele acțiuni pe care le poate derula Antifrauda în lipsa unor indicii privind eventuala evaziune, pe care probabil nu le are. Dacă Antifrauda ar fi avut indicii de evaziune, s-ar fi dus în control la momentul respectiv.

O acțiune similară a avut loc și în octombrie, dar ministrul Finanțelor de la acel moment, Dan Vîlceanu, a explicat că că nu erau indicii de evaziune la companiile din energie, iar Antifrauda urma să colecteze informații.

În octombrie, Finanțele au anunțat că ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, urma să desfășoare acțiuni de monitorizare a comportamentului financiar-fiscal al operatorilor economici din domeniul energetic. Autoritățile nu aveau indicii privind posibile acțiuni de fraudă fiscală la companiile din domeniu, iar acțiunile Antifraudei aveau ca scop strângerea de informații pe care să le furnizeze și altor instituții, cu scopul menținerii unui mediu concurențial corespunzător.

viewscnt
Afla mai multe despre
combustibil
antifrauda
ministerul finantelor
control
anpc
consiliul concurentei