BNR a cumpărat astăzi titluri de stat de pe piața secundară, pentru prima dată în aproape un an, în contextul în care Guvernul se împrumută cu greu de la bănci și investitori. Scopul achizițiilor de titluri de stat este de a susține lichiditatea. Cumpărarea de titluri de stat din piața secundară este un instrument pe care BNR l-a introdus la scurt timp după debutul pandemiei de coronavirus, pentru a susține lichiditatea din piață, într-o perioadă în care statul nu reușea, de asemenea, să împrumute de la bănci și investitori suficient.
Deși a întâmpinat o serie de dificultăți la ultimele licitații de titluri de stat prin care a încercat să se împrumute, Guvernul dispune totuși de resurse financiare, după ce în primele două luni ale anului a contractat finanțări importante, în special în ianuarie prin două ieșiri succesive cu obligațiuni în dolari și euro pe piața externă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
"Facem achiziții de titluri de stat. Astăzi, BNR a făcut achiziții de titluri de stat, nu știu dacă vor fi și zilele următoare. Scopul este să avem mai multă lichiditate în piață și să mai reducem un pic din tensiune", a declarat, contactat de Profit.ro, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula MieriiDe ce este important: BNR nu a făcut nici în trecut achiziții masive de titluri de stat, dar intrarea la cumpărare a băncii centrale în momente mai tensionate ale pieței transmite un mesaj de încredere către băncile comerciale.
De asemenea interesant: Precedenta achiziție de titluri de stat a fost în aprilie anul trecut, de 134,7 milioane lei.
Guvernul are probleme cu împrumuturile
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor a împrumutat foarte slab la ultimele cinci licitații organizate. Astfel, pe 28 februarie a vrut să împrumute 500 de milioane de lei, dar nu a luat deloc bani. Pe 7 martie a avut două licitații, la una a țintit 500 de milioane de lei, dar a atras 171,3 milioane lei, iar la a doua viza 400 de milioane dar a împrumutat 285 milioane lei. La începutul acestei săptămâni a ratat alte două licitații pentru titluri de stat, una de 200 de milioane de lei la care nu a luat bani, iar una de 400 de milioane de lei, în urma căreia a împrumutat 158 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoareDobânzile sunt trase în sus de reorientarea capitalurilor către țările considerate mai sigure din punct de vedere financiar, în condițiile în care apetitul pentru risc a fost puternic diminuat de invazia rusească din Ucraina, care a atras un val de sancțiuni financiare dure din partea țărilor Vestice.