ANAF, pentru Profit.ro: Ce se întâmplă cu banii încasați de cei care găzduiesc refugiați ucraineni. Pot trece și de 2.000 de lei pe lună de persoană

ANAF, pentru Profit.ro: Ce se întâmplă cu banii încasați de cei care găzduiesc refugiați ucraineni. Pot trece și de 2.000 de lei pe lună de persoană

Inquam Photos

scris 19 mai 2022

Sumele pe care le primesc de la autorități persoanele care găzduiesc cetățeni ucraineni, respectiv 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, reprezintă cheltuieli decontate și nu un venit pentru care cei care îl încasează, astfel că nu datorează pentru aceste sume impozit și contribuții, a transmis ANAF pentru Profit.ro. De asemenea, nu trebuie să depună nici Declarația Unică.

Deși consultanții fiscali considerau că aceste sume nu ar trebui considerate venituri, asupra tratamentului fiscal au planat unele semne de întrebare deoarece autoritățile nu au specificat tratamentul fiscal aplicabil acestor sume, anume că nu reprezintă venituri neimpozabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Sumele acordate astfel sunt destul de mari, pot ajunge la circa 8.400 de lei pe lună pentru patru cetățeni ucraineni - să spunem o familie de refugiați - și foarte important, banii nu le sunt acordați acestora, ci celor care îi cazează.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

În timp ce multe persoane au ales să cazeze refugiați fără a se gândi la sprijinul statului, pentru alții acești bani acordați de autorități foarte relaxat ar putea fi văzuți ca o oportunitate.

Dacă pentru un apartament de 3 camere, un proprietar ar obține, să spunem ca exemplu, 2.000 de lei pe lună, pe care trebuie să îi declare prin Declarația Unică și la care trebuie să achite impozit și CASS dacă trec de plafonul anual, la veniturile din sumele de 20 de lei pe zi pentru hrană și 50 de lei/zi pentru cazare acordați pentru fiecare refugiat cazat, nu există obligații fiscale și nici de declarare.

"Întrucât măsura are în vedere decontarea cheltuielilor zilnice reprezentând hrana și cazarea acordate cetățenilor străini sau apatrizi  de către persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, acestea nu reprezintă venituri în sensul reglementărilor Titlului IV –Impozitul pe venit și Titlului V- Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal. Prin urmare, sumele cu hrana și cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și respectiv 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare reprezintă cheltuieli decontate din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București–Ilfov care au ca scop acoperirea costurilor suportate de persoana fizică care găzduiește cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și nu generează un venit pentru aceasta", a transmis ANAF pentru Profit.ro.

Decontarea pentru cazarea de ucraineni este o procedură simplă și implică doar două declarații pe proprie răspundere date de cel care găzduiește refugiați.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea

"Pentru sumele care se acordă la cazare/hrană pentru cetățenii ucraineni, cei 50 de lei și 20 de lei pe zi, nu plătește nimeni nimic și nici nu trebuie să declare nimeni nimic. Sunt bani care le rămân. Decontarea, în mod normal, s-ar face în baza unor acte doveditoare, dar aici se cer doar niște declarații. La veniturile din chirii, pe de altă parte, se plătește impozit și, dacă se depășește plafonul, și CASS", a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Consultanții EY au atras atenția la finalul lunii aprilie că, deși în mod normal sumele primite astfel ar trebui să nu fie considerate venituri, sunt necesare lămuriri din partea autorităților.

"În ceea ce le privește pe persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, acestea trebuie să știe că, în principiu, sumele primite drept decont din partea statului pentru cheltuielile realizate ar trebui să fie neimpozabile. În opinia noastră, putem înțelege că, atâta timp cât sunt numite ”cheltuieli” și, mai mult, sunt decontate doar pe baza unor documente justificative, acestea nu ar trebui să fie asimilate unor venituri (de orice natură). Ar fi binevenită, însă, o confirmare din partea autorităților", a declarat, la momentul respectiv, Claudia Sofianu, people advisory services leader pentru EY Romania&Moldova și regiunea CESA.

Se deconteaza, cf OUG 15/2022, in vigoare de la 27 februarie 2022:

  • 20 lei/zi/persoana gazduita = hrana si
  • 50 lei/zi/ persoana gazduita = cazare


" (10) Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare. Mecanismul de decontare se stabilește prin hotărâre a Guvernului."

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Cf HG 336/ 2022, in vigoare de la 11 martie 2022, decontarea sumelor dureaza cel putin 19 zile lucratoare dupa depunerea cererii – am insumat termenele prevazute in HG. PF trebuie sa depuna cerere în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă;

Cererea/ decontarea se face (de) catre autoritățile administrației publice locale (adica primarii);

Decontarea se realizeaza direct catre PF in numerar sau prin virament bancar, în funcție de opțiunea aleasa de PF.

O serie de documente justificative trebuie anexate dosarului/ cererii – cf listei din HG 336/2022 prevazute la art 2.

a) o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere;

b) copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele prevăzute la art. 1.

   (2) Cererea se depune de către o singură persoană pentru aceeași locuință.

   (3) Cererile depuse după termenul prevăzut la alin. (1) se soluționează în luna următoare.

   (4) Modelul cererii, precum și cel al declarației pe propria răspundere sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2.

   (5) În cererea prevăzută la alin. (1), solicitantul precizează dacă optează pentru încasarea sumelor în numerar sau prin virament bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
refugiati
ucrianeni
cazare
hrana