Fiscul din Statele Unite ale Americii (IRS) va putea ține prizoniere în SUA persoanele fizice cu datorii fiscale mai mari de 50.000 de dolari, potrivit unei legi recent promulgate de președintele Barak Obama. Limita impusă, de 50.000 de dolari, echivalează cu venitul mediu anual al unei gospodării din SUA, care în 2014 s-a situat la nivelul de 53.657 dolari.
Prevederea face parte dintr-un pachet legislativ promulgat recent de președintele american Barak Obama și intitulat Legea privind cheltuielile cincinale pentru infrastructură. Această lege modifică Codul Fiscal al SUA, adăugând o nouă secțiune, 7.345, intitulată “Revocarea sau Refuzul emiterii Pașapoartelor în cazul unor infracțiuni fiscale”. Ideea nu este nouă, potrivit Forbes, ea datează din 2012, când IRS a avansat o propunere de folosire a “pașapoartelor” în vederea colectării taxelor.
Dacă în 2012, demersul IRS a eșuat, propunerea sa nefiind adoptată, în ultima lună a acestui an ea a fost strecurată la pagina 1.113 a acestui proiect de lege aparent fără nicio legătură cu Codul Fiscal, și aprobată.
Potrivit noi legislații americane, Departamentul de stat poate revoca, “limita utilizarea” sau refuza emiterea de pașapoarte oricărui cetățean cu datorii la Fisc mai mari de 50.000 de dolari. Revocarea, “limitarea” sau refuzul vor fi decise de Departamentul de stat la solicitarea IRS. Cetățenii americani datori la Fisc nu vor putea călători în străinătate, însă în cazul cetățenilor câtorva state, printre care Louisiana și New York, nu vor putea călători cu avionul nici în alt stat membru al Uniunii, statele respective refuzând să emită documente de identificare unice cu CNP pentru proprii cetățeni. Până în 2016 cetățenii respectivelor state vor putea cumpăra bilete de avion cu permisul de conducere, însă din acel moment va trebui să folosească pașapoartele în locul documentelor de identitate cu CNP neemise.
Limita de 50.000 de dolari cuprinde și penalitățile și dobânzile, ceea ce extinde numărul de cetățeni americani care ar putea avea limitat dreptul de liberă circulație. Foarte probabil, noua lege va ajunge în fața Curții Supreme a SUA, dreptul la liberă circulație fiind un drept fundamental recunoscut atât între statele membre SUA, cât și la nivel internațional.
Potrivit fostului senator american Ron Paul, noua prevedere este cu atât mai abuzivă cu cât nu permite contribuabilului șansa de contesta o decizie fiscală în fața unui tribunal federal înainte ca pașaportul să-i fie revocat.