Află cu simulatorul comparativ online de la Keez ce taxe se vor plăti în 2023 pentru cele mai întâlnite tipuri de afaceri

Află cu simulatorul comparativ online de la Keez ce taxe se vor plăti în 2023 pentru cele mai întâlnite tipuri de afaceri
scris 13 sep 2022

Keez, firmă de contabilitate online cu peste 2.500 de clienți și o rețea de peste 60 de experți contabili, a pregătit un simulator online care estimează nivelul de taxe ce se vor plăti în 2023 comparativ cu 2022, pentru cele mai întâlnite tipuri de afaceri.

Intră pe keez.ro  pentru a afla ce taxe și impozite ai de plătit în 2023

Urmărește-ne și pe Google News

La ce folosește?

Simulatorul, de fapt un calculator taxe pentru srl și pfa dinamic, caută să răspundă la cele mai frecvente întrebări pe care și le pun antreprenorii aflați la început de drum sau nu, atunci când se gândesc la afacerea lor din perspectiva anului 2023: ce taxe plătește un srl, ce taxe plătește un pfa, ce impozit pe venit am de plătit, cât este impozitul pe salariu, ce nivel de impozit pe venit microîntreprinderi trebuie plătit, etc.

Cum funcționează?

Pentru vizualiza estimările, vizitatorii paginii în care se află simulatorul online, trebuie să introducă atât informații de bază ale afacerii, precum cifra de afaceri (vânzări) și profitul brut, dar și câteva date extrem de importante în contextul Ordonanței 16/2022 - procent servicii consultanță din cifra de afaceri, prezența sau nu a unui angajat cu normă întreagă timp de 8 ore/zi cu salariu minim, sau deținerea de mai mult de 25% capital social în mai mult de trei firme SRL Micro.

Analizează scenarii diferite și salvează în format pdf

Simulatorul online pregătit de Keez permite analiza de scenarii multiple astfel încât, în funcție de date de input diferite (cifra de afaceri mai mare sau mai mică, profit sau pierdere, angajați sau nu, etc.), un antreprenor își poate forma o imagine mult mai clară despre ce are de făcut în viitorul apropiat în legătură cu afacerea sa. Mai mult, vizitatorii paginii pot salva diversele scenarii rulate în format pdf pentru un acces facil.

Astfel, pentru un PFA la normă de venit, un PFA în sistem real, un SRL în regim Micro, sau un SRL în regim plată impozit pe profit, simulatorul ofertă detalii privind nivelul impozitului pe microîntreprindere, impozitului pe profit, impozitului pe dividende, CASS persoană fizică asociat SRL cu venituri din Dividende, și altele.

Ordonanța 16/2022

Antreprenorii din România trebuie să se informeze în detaliu privind Ordonanța 16/2022 pentru că ea modifică o serie de reglementări ce afectează activitatea majorității agenților economici din România.

Modificări pentru SRL

Pentru SRL-uri, cele mai importante modificări se referă la condițiile de încadrare ca microîntreprindere și la impozitul pe dividende.

Începând cu anul 2023, firmele care nu au angajați nu mai plătesc impozit pe venit și trebuie să treacă la plata impozitului pe profit.

Pentru dividendele declarate după 1 ianuarie 2023 (indiferent de anul la care se referă), impozitul va crește de la 5% la 8%.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2023 scade plafonul de încadrare ca microîntreprindere de la 1 milion de euro pe an la 500.000 de euro pe an.

Tot de la începutul anului viitor, firmele care obțin venituri din consultanță/management mai mult de 20% din total, nu mai plătesc impozit pe venit și ele trebuie să treacă la impozit pe profit.

Modificări pentru PFA

Și PFA-urile vor fi afectate de Ordonanța 16/2022: norma de venit la PFA-uri va putea fi aplicată doar pentru venituri mai mici de 25.000 Euro pe an. Astfel, se micșorează plafonul de încadrare la sistemul de impozitare la normă, de la 100.000 euro la 25.000 euro. Peste această valoare, se aplică sistemul real de impozitare.

Pentru mai multe informații, intră pe keez.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
keez
contabilitate online