Ministerul Finanțelor solicită astăzi în ședința Guvernului suplimentarea limitei creditelor de angajament cu 21,42 milioane lei și a limitei creditelor bugetare cu 19,08 milioane lei. Creditele de angajament permit asumarea de cheltuieli pentru anii următori, iar creditele bugetare sunt fonduri pentru cheltuieli în acest an. Cele peste 40 de milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi penalități impuse de către UE României legate de depozite de deșeuri, precum și pentru cheltuieli cu majorări salariale la Finanțe și instituții subordonate, dar și pentru plăți la unele contracte, cum este cel pentru achiziția de scanere.
Șefii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), urmează să demisioneze în bloc, în urma neîndeplinirii de către România a unuia dintre jaloanele din PNRR, au declarat surse guvernamentale. Președintele AMEPIP este Mihai Precup.
Premierul Marcel Ciolacu susține că Guvernul va semna cu viitoarea Comisie Europeană un acord pentru reducerea deficitului bugetar pe durata a 7 ani, cu o scădere de 0,74% anual.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va colecta în acest an peste 100 de milioane de lei de la companiile controlate de stat, potrivit calculelor Profit.ro. AMEPIP, aflată în subordinea Guvernului, a stabilit că va colecta în acest an un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, stabilite prin situațiile financiare anuale pentru 2023.
Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele cinci luni din 2024 a fost de 9.057, în creștere cu 31,28% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Uniunea Europeană ar putea ușura adoptarea de către guverne a reglementărilor privind reducerea ratelor de impozitare a energiei dacă prețurile cresc neașteptat, conform propunerii de proiect ce a fost discutată de statele membre pentru revizuirea impozitării, transmite Reuters.
ANAF a scos la licitație, pentru a doua oară, mai multe bunuri ale lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor (2005-2007 și 2009-2010). Fiscul, care funcționează chiar în subordinea Ministerului Finanțelor, trebuie să îi vândă acum proprietăți, cum ar fi apartamente situate în zona centrală a Capitalei și o vilă din județul Prahova, situată în apropiere de Ploiești, relevă datele Profit.ro.
Câștigul salarial mediu net a scăzut la 5.118 lei în luna mai a acestui an, mai mic cu 99 lei (-1,9%) față de luna aprilie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de statistică (INS).
Guvernul a majorat, de la 13 bani la 20 de bani, grantul acordat transportatorilor pe litrul de motorină.
Firmele și orice persoane impozabile din România au putut beneficia începând cu 1 ianuarie 2021 de rambursarea TVA pentru achizițiile și importurile de bunuri din Marea Britanie, dar cum România nu a aplicat un regim de reciprocitate, partea britanică a suspendat solicitările de rambursare a TVA începând cu 2023, solicitând Guvernului României o declarație prin care să se convină reciprocitatea în relația bilaterală. Abia acum, la peste un an și jumătate de la solicitarea britanicilor, Guvernul vrea să semneze această declarația, dar cu rambursrea TVA către firmele britanice ulterior semnării.