Premierul Marcel Ciolacu susține că Guvernul va semna cu viitoarea Comisie Europeană un acord pentru reducerea deficitului bugetar pe durata a 7 ani, cu o scădere de 0,74% anual.
De ce este important: Comisia Europeană estimează pentru anul 2024, în România, un deficit bugetar (ESA) de 6,9%, foarte important întrucât acesta este nivelul de la care, în urma negocierilor care vor fi derulate până în toamnă, România va începe programul de reducere a deficitului bugetar pe noul cadru financiar al UE (care înlocuiește procedura de deficit excesiv). Calculul premierului Ciolacu, cu procentul de reducere întins pe 7 ani, relevă însă că deficitul ar putea depăși și 8% în acest an.
De asemenea interesant Noul cadru european privind corectarea deficitelor bugetare UE a introdus în 2024 noi reguli referitoare la stabilitatea finanțelor publice ale statelor membre. Astfel, Comisia Europeană va derula negocieri bilaterale cu statele membre pentru a stabili un plan fiscal cu un orizont de minimum 4 ani. Acest plan poate fi extins până la 7 ani (cel mai probabil în cazul României) și încurajează investiții și angajamente de reformă.
Profit.ro a anunțat în premieră că deficitul bugetar a ajuns pentru prima jumătate a anului 2024 la 3,61% din PIB, după o creștere de numai 0,21 puncte procentuale în luna iunie. Nivelul înregistrat în primele șase luni nu este unul încurajator pentru ținta de deficit asumată pentru întreg anul 2024, de numai 5% din PIB (87, miliarde lei), însă un control mai bun pe perioada verii ar putea ajuta Guvernul să evite scenariile mai pesimiste, cum este estimarea recentă a UniCredit Bank, potrivit căreia deficitul va trece de 7% din PIB în acest an. Cu un deficit de numai 0,21 pp, iunie este luna cu cea mai bună situație bugetară din 2024.
Șeful Executivului a făcut acum acest anunț în contextul în care a promis mediului de afaceri că anul viitor Guvernul nu va crește taxele și impozitele, iar, în opinia sa, acordul cu Comisia Europeană privind scăderea deficitului pe parcursul a 7 ani ar garanta acest fapt.
”Faptul că am ajuns cu Comisia la un dialog și, normal, că cu următoarea comisie o să parafăm acordul, o să avem pe 7 ani intrarea în deficitul asumat de la Maastricht de 3%, cu 0,74 scădere anual, arată faptul că nimeni nu dorește să mărească niciun impozit și nicio taxă”, a afirmat Marcel Ciolacu.
”Nu cred că România își permite anul viitor să aibă măriri de taxe și impozite. România trebuie să facă o analiză și avem reforma fiscală în continuare, acolo, în zona de excepție. Și știm foarte bine că orice decizie luată în 2025 are efecte fiscale în anul fiscal 2026”, a promis premierul Ciolacu oamenilor de afaceri.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO România a semnat un memorandum cu gigantul Google. Planuri anterioare pentru un centru de date. Gigantul american ar investi peste 2 miliarde dolari. Se vrea centru regional, rival cu Polonia