DOCUMENT O agenție din subordinea Guvernului ia peste 100 milioane lei de la companiile de stat. Nu este clar pe ce vor fi cheltuiți banii

DOCUMENT O agenție din subordinea Guvernului ia peste 100 milioane lei de la companiile de stat. Nu este clar pe ce vor fi cheltuiți banii
scris 16 iul 2024

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va colecta în acest an peste 100 de milioane de lei de la companiile controlate de stat, potrivit calculelor Profit.ro. AMEPIP, aflată în subordinea Guvernului, a stabilit că va colecta în acest an un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, raportate la situațiile financiare anuale pentru 2023.

Circa 1.200 de companii de stat care au transmis date către Ministerul Finanțelor au totalizat pentru anul trecut venituri de 116,7 miliarde lei, astfel că tariful colectat de către agenție ar putea ajunge la 105 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ Franța, al treilea cel mai mare investitor în România, cu peste 10,5 miliarde de euro. Comerțul bilateral a urcat cu 8,1% CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Franța, al treilea cel mai mare investitor în România, cu peste 10,5 miliarde de euro. Comerțul bilateral a urcat cu 8,1%

Cele 1.201 companii care au raportat date vor genera, probabil, cea mai mare parte a veniturilor agenției, având în vedere că acestea sunt operatorii economici activi controlați de către stat și includ și marile companii din energie. Alte câteva sute de companii se află, de asemenea, în monitorizarea agenției, dar includ firme inactive.

AMEPIP se află în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Instituția are rolul de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Agenția afirmă că nu are, încă o estimare pentru veniturile pe care urmează să le colecteze în acest an prin tariful de monitorizare.

Acțiunile celor „Șapte magnifici”scad brusc pe Wall Street CITEȘTE ȘI Acțiunile celor „Șapte magnifici”scad brusc pe Wall Street

"În baza cadrului legislativ care reglementează tariful de monitorizare, AMEPIP a stabilit un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, stabilite prin situațiile financiare anuale, aprobate pentru exercițiul financiar 2023.  Acest tarif este în linie cu alte tarife stabilite de lege și percepute de alte autorități și agenții similare. Neexistând un precedent al încasărilor, AMEPIP va avea o estimare finală a sumelor încasate după expirarea termenului limită de plată. Trebuie precizat faptul că AMEPIP nu își dorește să pună o presiune suplimentară pe situațiile financiare ale acestor companii ci, dimpotrivă, prin implementarea principiilor de guvernanță corporativă și selectarea membrilor în consiliile de administrație/consiliile de supraveghere, pe baza criteriilor de transparență și integritate, sprijină întreprinderile publice pentru a deveni mai performante și mai transparente, pentru ca, în final, acestea să atragă investiții, care să genereze locuri de muncă mai bine plătite. Prin introducerea indicatorilor cheie de performanță, AMEPIP monitorizează activitatea consiliilor de administrație, iar neîndeplinirea acestora poate atrage revocarea membrilor acestora de către adunarea generală a acționarilor. Conform prevederilor OUG 109/2011, membrii revocați nu mai pot face parte din consiliile de administrație pentru o perioadă de 5 ani", a răspuns AMEPIP la întrebări transmise de către Profit.ro.

Veniturile din tariful de monitorizare asigură resursele financiare desfășurării activității instituției.

"Sumele colectate prin aplicarea tarifului de monitorizare de 0,09% la veniturile totale ale companiilor publice vor asigura constituirea resurselor financiare necesare desfășurării activității instituției. Bugetul de venituri și cheltuieli al agenției este format din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat și este aprobat de Secretariatul General al Guvernului. Ulterior încheierii perioadei de încasare a tarifului de monitorizare, bugetul va fi modificat și aprobat în conformitate cu prevederile legale aplicabile instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții. Referitor la destinația acestor fonduri, sumele încasate vor fi utilizate conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat, cu respectarea prevederilor legale", arată AMEPIP.

DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor

Bugetul AMEPIP pentru 2024 prevede venituri de 17,35 milioane de lei, din care 16,35 milioane lei din subvenții. Cheltuielile sunt de 17,35 milioane lei, din care 10 milioane lei pentru personal, iar 5,4 milioane lei pentru bunuri și servicii. AMEPIP are câteva zeci de angajați. Salariile acestora sunt cu 50% mai ridicate comparativ cu cele corespunzătoare din grilele de salarizare de la nivelul administrației centrale.

Rezultatele a 1.201 companii controlate de către stat

viewscnt
Afla mai multe despre
amepip
tarif monitorizare
venituri amepip