Ministerul Finanțelor solicită astăzi, în ședința Guvernului, suplimentarea limitei creditelor de angajament cu 21,42 milioane lei și a limitei creditelor bugetare cu 19,08 milioane lei. Creditele de angajament permit asumarea de cheltuieli pentru anii următori, iar creditele bugetare sunt fonduri pentru cheltuieli în acest an. Cele peste 40 de milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi penalități impuse de către UE României legate de depozite de deșeuri, precum și pentru cheltuieli cu majorări salariale la Finanțe și instituții subordonate, dar și pentru plăți la unele contracte, cum este cel pentru achiziția de scanere.
(Creditele bugetare reprezintă execuția curentă a bugetului, cheltuieli și plăți în contul angajamentelor existente, în timp ce creditele de angajament, referitoare la execuția multianuală a bugetului, sunt cheltuieli care pot fi angajate pentru anii următori)
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ca urmare a analizei execuției bugetare la 30 iunie în contextul în care trebuie asigurată buna funcționare a tuturor entităților cu respectarea prevederilor ultimelor acte normative incidente, la nivelul ministerului, s-a luat decizia redistribuirii unor prevederi bugetare între ordonatorii de credite din cadrul Ministerului Finanțelor. Acest lucru conduce la un necesar de credite de angajament și bugetare suplimentar față de cel avut inițial în vedere de către ordonatorii de credite din sistemul finanțelor", arată Ministerul Finanțelor în memorandumul care va fi discutat în ședința Guvernului.
La cheltuieli de personal, majorarea cu 4,77 milioane de lei a fondurilor a devenit necesară ca urmare a suplimentării numărului de posturi la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) cu 10 și a alinierii salariilor din ONAC la nivelul ANAF, ceea ce a implicat majorări. De asemenea, Guvernul a decis prin ordonanță în luna mai acordarea unei majorări de 10% unor categorii de angajați ai statului, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.
La ”Bunuri și servicii” sunt necesare fonduri pentru ca instituția să poată semna contractele privind închirierea spațiului pentru funcționarea acestui oficiu, închirierea sistemului informatic și pentru intervalul septembrie - decembrie 2024.
La "Proiecte cu finanțare din FEN postaderare” majorarea limitei creditelor bugetare este necesară pentru achitarea unor facturi emise în luna mai 2024 privind proiectul RO EQUIP Laborator dar care nu aveau inclusă sursa de finanțare.
Pentru titlul XII "Proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistență financiară nerambursabilă' necesitatea de suplimentare a creditelor bugetare rezultă din nevoia de achitare a unei facturi pentru echipamentul de scanare trailere și containere la biroul vamal Albița și Giurgiulești primită după data limită de transmitere a propunerilor privind limitele lunii iulie. Aceeași situație este și în ceea ce privesc necesarul de credite bugetare privind titlul "Active nefinanciare".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest an De asemenea, CJUE a obligat România la plata unei sume forfetare în cuantum de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu în cuantum de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere în aplicarea măsurilor necesare pentru a se conforma unei hotărâri de infringement privind neîndeplinirea de către România a obligațiilor de închidere a siturilor care nu au obținut autorizația de exploatare a unui depozit de deșeuri, obligații ce decurg din dreptul UE al mediului. În acest context, la data de 3 iulie 2024, Comisia Europeană a transmis notificarea somației
de plată a penalităților cu titlu cominatoriu, aferente perioadei 15.12.2023-15.06.2024, aplicate statului român de către CJUE de 3,32 milioane euro (16,58 milioane lei).
În vederea semnării contractelor și pentru achitarea obligațiilor scadente în luna iulie este necesară majorarea pentru Ministerul Finanțelor a limitei creditelor de angajament cu suma de 21,42 milioane lei și a limitei creditelor bugetare cu suma de 19,075 milioane lei, defalcate astfel: