Guvernul a adoptat unele modificări la ordonanța amnistiei fiscale. Dintre acestea, Ministerul Finanțelor a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei a fost extins până la 19 decembrie 2024, în timp ce termenul pentru depunerea notificãrilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. Suplimentar, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, au fost aduse și alte modificări, cum ar fi emiterea din oficiu de către ANAF a deciziei de ștergere de obligații fiscale în cazul contribuabilului care a depus notificarea în termen și îndeplinește condițiile, dar nu a mai depus ulterior și cererea de anulare până la 19 decembrie.
Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și întreprinderile familiale se puteau transforma în societăți cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăți comerciale a fost declarată ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR).
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, în ceea ce privește plata efectivă a restanțelor, a fost prelungit până la 19 decembrie 2024, în condițiile în care 120.000 de contribuabili și-au prezentat deja intenția să beneficieze de această măsură, iar numărul acestora crește rapid.
Guvernul redactează bugetul pe 2025 și prioritizează investițiile publice majore finanțate la anul, selectate pe baza beneficiilor economice și sociale ridicate, a anunțat premierul Ciolacu.
Guvernul are pe masă în ședința de astăzi suplimentarea cu 1,6 miliarde de lei a bugetului de pensii și asistență socială, astfel încât să asigure toți banii necesari pentru plata pensiilor recalculate și în luna decembrie. Fără această suplimentare, Ministerul Muncii avea disponibili pentru decembrie 9,39 miliarde de lei pentru pensii, dar avea nevoie pentru plăți de 10,98 miliarde lei.
Cea mai mare plată a unui contribuabil pentru a scăpa de penalități a fost de 2,4 miliarde lei.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, listată la Bursa de Valori București (BVB), a fost sancționată cu avertisment de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu argumentul de nerespectare a cerințelor prevăzute de legislația pieței de capital referitoare la modul de întocmire a situațiilor financiar-contabile și la auditarea acestora, care impun conformarea la standardele IFRS.
Amnistia ajunge la dimensiuni considerabile, atât prin dimensiunea încasărilor la buget, cât și prin numărul celor care au apelat și apeleză la acest mecanism.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care ar urma să introducă licitația ca procedură competitivă pentru cesiunea de către Fisc a creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței.
Parlamentul, prin votul în plen din Camera Deputațiior, a adoptat o modificare la Codul Fiscal, introdusă pe ultima sută de metri, așa cum a arătat anterior Profit.ro, pentru a scuti de impozit, până la 31 iulie 2025, câștigurile obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede.